3 / 4

Pensionarile anticipate nu vor afecta mediul privat

Romania avea in 2008 peste 2,9 milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 50 si 59 de ani, potrivit Institutului National de Statistica.

Conform statisticilor, in anul 2009 au fost numar de 2,3 milioane de pensionati anticipat sau pe caz de boala. Scazand cei 115.000 de pensionati in 2009 si fara a-i pune la socoteala pe somerii sau persoanele care au iesit din evidentele ANOFM, sau pensionarii cu varste mai mari de 60 de ani, concluzia este ca o parte semnificativa a celor cu varste cuprinse intre 50 si 59 de ani au ales sa se pensioneze inainte de varsta legala.

Fara indoiala, pensionarile anticipate constituie o varianta acceptabila in fata alternativei disponibilizarii, si deci a somajului. Procentul celor trecuti de 53 – 54 de ani care se prezinta in mediul privat la un interviu de angajare este nesemnificativ. “Procentul celor care trec de aceasta varsta este unul de maxim 1%”, afirma Bogdan Toth (foto).

“Cunosc cazuri concrete de bugetari care prin cumul de sporuri si beneficii + incadrare pe o functie mai mare decat ii permite nivelul de studii incasau venituri lunare de 4000 de lei. Dupa ca au fost anuntate reducerile de venituri ar trebui sa ajunga la un venit lunar conform nivelului real de pregatire de 1400 de lei. Evident, intr-o astfel de situatie pensionarea anticipata este solutia cea mai uzitata”, explica Toth.

Pe termen mediu si lung, pentru companiile private pensionarile anticipate nu vor produce nici un fel de schimbari in dinamica proceselor referitoare la forta de munca. Sectorul bugetar este cel mai mare rezervor de viitori pensionari, urmat indeaproape de companiile de productie in care parsoane apropiate de media de varsta pentru pensionare decid ca in acest context economic instabil care se reflecta si in mediul privat sa recurga la aternativa pensionarii anticipate, spune Toth.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri