4 / 7

Andrei Pogonaru: Mama este cea care mediaza cand lucrurile se incing

“Inca suntem in faza in care alergam amandoi la acelasi umar. Dialogul este permanent, este o relatie de incredere in care deseori ne completam, ne sincronizam”, afirma Florin Pogonaru (58 de ani), presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), despre relatia de business pe care o are de aproximativ trei ani cu fiul sau Andrei, un tanar in varsta de 27 de ani.

Familia Pogonaru detine actiuni in companii precum Prodplast, Romcolor 2000, Euroaptitudini, iar incepand cu 2008 a lansat si doua fonduri de investitii pe piata locala. Ultimele doua afaceri au fost lansate de Andrei.

Tanarul a studiat matematica la Universitatea Cambridge, iar, dupa cum el insusi explica, ucenicia si-a facut-o la Londra unde a fost consultant in banci si fonduri de investitii. A hotarat sa se intoarca in tara in 2008, odata cu inceputul crizei financiare.

“Afacerile din banking nu aveau evolutia preconizata si m-am uitat la multe oportunitati, inclusiv la cele din Romania”, spune Andrei Pogonaru.

Pe de alta parte, tatal sau afirma ca pentru a-si convinge fiul sa se intoarca in tara a trebuit sa-i creeze un mediu de lucru in care acestuia sa-i placa sa lucreze.

Iar odata intors in Romania, Pogonaru junior a lansat in 2008 fondul de investitii Romania Equity Partners (cu active de 30 milioane euro si invesitii in real estate), iar in martie anul acesta a pornit si Business Capital for Romania, un fond cu active de 15 milioane de euro care va investi in companii care acceseaza fonduri europene si au nevoie de cofinantari.

Andrei Pogonaru a lansat de asemenea in 2008 compania de servicii bancare pe telefonul mobil good.bee Service Romania, business pe care anul trecut l-a vandut catre BCR. Inca de la inceput, 90% dintre actiunile companiei erau detinute de good.bee Holding, institutie financiara non-bancara lansata de Grupul Erste si Fundatia Erste.

“El vine cu alte lucruri dupa zece ani de experienta in vest. Vine cu dragostea pentru gadgeturi, pentru eficienta lor in business”, explica Florin Pogonaru.

In general, in businessurile familiei, Andrei Pogonaru se ocupa de partea tehnica, de dialogul cu partenerii din strainatate, iar Florin Pogonaru gestioneaza relatia cu autoritatile din Romania.

Omul de afaceri adauga ca faptul ca lucreaza cot la cot cu fiul sau il preseaza uneori, dar constructiv, pentru ca vrea sa arate ca poate face anumite lucruri. Pe de alta parte, recunoaste ca uneori este tentat sa “patronizeze” .

“Mama lui, sotia mea, este cea care mediaza cand lucrurile se incing”, mai spune Florin Pogonaru.

In varsta de 58 de ani, presedintele AOAR, isi dorea sa fie foarte activ pana la 60 de ani si apoi sa se retraga.

“Probabil ca exista si retragerea antreprenorilor, dar nu se refera la mine”, spune Pogonaru senior, dupa ce fiul sau l-a convins sa-si schimbe planurile.

Citeste si Tata si fiu: Economia, prin ochii a doua generatii

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri