4 / 11

"Principalii indicatori macro ai Romaniei sunt vulnerabili"

Dragos Damian (foto), directorul general al producatorul de medicamente Terapia Ranbaxy, este de parere ca in ciuda reducerii cheltuielilor bugetare si a datoriei publice, platita cu un pret social scump, principalii indicatori macro ai Romaniei sunt vulnerabili pentru ca ea este capitalizata prin banci si investitii care au o expunere in pietele de capital ce nu reusesc sa se stabilizeze.

“Cu alte cuvinte, principalele deficite sunt corectate prin imprumuturi in cash sau obligatiuni la banci cu un risc foarte mare in tarile de origine, iar atunci acest risc este transferat in solidar spre statul roman”, explica managerul.

In aceasta situatie se afla si multinationalele care au investit in Romania, astfel ca performanta lor va fi expusa celei marilor filiale, care la randul lor activeaza in pietele ce reintra in recesiune, spune Dragos Damian.

Pe de alta parte, el remarca si trei argumente atenuante pentru piata locala, care ne pot proteja. Primul argument este cel al FMI, principalul creditor, cu care Romania are un nou acord stand-by, ceea ce, in teorie, ar insemna pastrarea capacitatii de plata.

Pe de alta parte, daca Romania s-a imprumutat prin lichiditati si emitere de obligatiuni in conditii “acceptabile” in 2010, acum un ajutor financiar ar fi “extrem de scump”, apreciaza directorul general al producatorului farmaceutic.

In fine, un al treilea argument este cel al planurilor guvernamentale din care reiese, potrivit lui Damian, o “determinare consistenta in a scadea cheltuielile bugetare si de a aloca bani pentru investitii, evoluand de la stadiul de «asistent social» la cel de «jucator economic»”.

El subliniaza insa ca impartaseste opinia expertilor care spun ca agentiile si analistii care acum vorbesc de recesiune nu au vazut decat foarte tarziu prima bucla a crizei, ceea ce arunca asupra lor o umbra de neincredere.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri