3 / 14

Prima femeie numita director tehnic in grupul France Telecom-Orange

„Sa raman in cadrul echipei Orange”, spune pe scurt Madalina Suceveanu (41 de ani), romanca aflata pe cea mai cea mai inalta functie tehnica in grupul France Telecom, daca o intrebi care este cea mai buna decizie pe care a luat-o in cariera.

Managerul lucreaza in Orange inca din 1997, cand compania abia se lansa pe piata si se numea MobilRom (brandul Dialog), iar anul trecut a devenit director tehnic al operatorului, functie din care conduce peste 400 de oameni. Prin aceasta promovare Suceveanu devenea in 2011 prima si singura femeie din cadrul grupului France Telecom - Orange care ocupa o functie de top management in departamentul de tehnologie.

Insa cand era copil isi dorea sa devina farmacista pentru ca i se parea ca aceasta meserie este fascinanta. Iar daca nu ar lucra in telecomunicatii, i-ar placea sa lucreze in moda sau arta.

Si cu toate ca era atrasa de domeniul farmaceutic, in 1989 s-a inscris la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti.

Cat de importanta este facultatea

„Am ales aceasta facultate din doua motive: unul a fost recomandarea tatalui meu, iar al doilea a fost pregatirea foarte buna pe care o aveam la momentul alegerii, care mi-a permis sa ma indrept catre facultatea care era cea mai aproape de zona de varf a tehnologiei”, afirma Suceveanu.

De altfel, spune ca facultatea pe care a absolvit-o a fost esentiala pentru cariera ei, atat datorita lucrurilor pe care le-a invatat, cat si datorita „capacitatii de munca, disciplinei si perseverentei pe care trebuie sa ti le dezvolti pentru a reusi sa termini Facultatea de Electronica din Bucuresti”.

Inainte de a se alatura Orange in 1997, a lucrat timp de trei ani pentru Centrul National de Studii si Cercetari pentru Comunicatii din Bucuresti (CNSCC).

Si chiar daca acum este unul dintre cei mai importanti manageri din telecomul romanesc spune ca atunci cand s-a angajat la Orange nu a visat la o anumita pozitie. Insa mereu isi dorise sa fie foarte aproape atat de inovatiile din domeniul tehnologiei, cat si de zona de business.

Care sunt cele mai importante realizari din cariera ei?

„In primul rand faptul ca m-am alaturat companiei atunci cand businessul in Romania era inca la inceput. Cred ca cele mai importante realizari ale carierei mele au fost legate de echipele pe care le-am dezvoltat sau creat in jurul unor businessuri noi, precum cel de date fixe, dar si generatiile de experti si manageri cu care am crescut impreuna”, afirma Madalina Suceveanu. Ea adauga pe lista sa de realizari lansarea primei retele EDGE din Romania si Europa, primul demo cu o retea 3G pe piata locala, reteaua de voce a companiei si vitezele de transfer de date mobile ale Orange.

Despre momentele dificile din cariera spune ca pana acum aceastea nu au existat cu adevarat pentru ca ii place foarte mult ceea ce face.

„Am avut foarte multe momente frumoase, extrem de multe as putea spune. Mi-a placut foarte mult misiunea pe catre France Telecom mi-a dat-o in Egipt cu multi ani in urma, unde, intr-o luna, am analizat si revizuit complet arhitectura si planul de dezvoltare a retelei Mobinil. In tot acest timp am invatat foarte multe despre oameni si despre diversitatea culturala. Este important sa cunosti motivul pentru anumite comportamente si sa reactionezi in consecinta, luand in considerare aceste diferente culturale. Cand intelegi acest lucru, relationezi mult mai bine cu oamenii din jur. De asemenea, au fost momente foarte frumose legate de infiintarea echipei dedicate pentru dezvoltarea solutiilor de date fixe in Orange, precum si promovarea mea ca CTO (n.red. director tehnic) in cadrul Orange Romania”, spune managerul.

Printre provocarile Madalinei Suceveanu se numara cum sa interactioneze eficient cu echipa care este distribuita in toata tara si sa se asigure ca oamenii cu care lucreaza sunt bine pregatiti tehnic, dar in acelasi timp stiu sa fie o echipa. Si mai ales cum sa pastreze unui echilibru intre munca si viata de familie.

Valori si principii „simple si clare”

Se ghideaza dupa cateva valori si principii „simple si clare” : etica in business, verticalitate, respectul de sine, respectarea partenerilor de business si a competitorilor. Adauga ca felul in care ii tratezi pe cei din jurul tau trebuie sa fie la fel cum iti place sa fii tratat.

Crede ca succesul in cariera i-a fost adus de capacitatea de munca si dorinta de autodepasire.

„Nu in ultimul rand, familia m-a ajutat foarte mult. Fac parte dintre aceia care cred cu tarie ca succesul pe care il ai in business este strans legat de viata de familie, de sustinerea si de intelegerea celor cu care iti petreci timpul, dincolo de functia pe care o detii sau de statutul material”.

Daca ar fi sa le ofere cateva sfaturi tinerilor care sunt in ultimii ani de liceu ori primii de facultate, le-ar spune ca atat in viata personala, cat si in cariera este foarte important sa faca ce le place.

„ Astfel capeti energie si putere de munca, ingrediente care te pot conduce catre rezultate exceptionale si catre performanta. De asemenea, cred ca, inainte sa se indrepte catre o facultate anume sau chiar in primii ani de facultate, tinerii trebuie sa stie ca este important sa isi aleaga drumul in cariera din timp. Ar fi ideal sa inceapa prin a lucra pentru un angajator de top care le poate oferi posibilitatea de a se dezvolta intr-un mediu cu standarde ridicate. In plus, daca sunt buni, eficienti, dispusi sa invete si sa munceasca, pot realmente sa isi mentina standardele ridicate in ceea ce priveste cariera. Si, in final, tinerii trebuie sa stie ca succesul nu vine imediat, insa perseverenta si rabdarea sunt intotdeauna rasplatite”, mai spune directorul tehnic al Orange Romania.

Slide realizat de Cristina Negraru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri