1 / 8

Rompetrol, un exemplu de succes

Om de afaceri incepand cu anul 1990, Dinu Patriciu a achizitionat in anul 1998 compania Rompetrol, devenind unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri in domeniul energiei din Romania.


In anul 2001, Dinu Patriciu preia functia de director general al companiei, pentru ca in acelasi an sa devina presedinte al CA si CEO al The Rompetrol Group, devenind o societate petroliera multinationala cu sediul in Olanda si activitate operationala in 13 tari. Sub noua formula, grupul si-a continuat evolutia pe piata de energie sub conducerea lui Dinu Patriciu, devenind dintr-o firma de servicii petroliere a statului, intr-unul dintre cei mai mari 25 de operatori de profil din intreaga Uniune Europeana. In 1999 Rompetrol a achizitionat rafinaria Vega, a urmat achizitia Petros SA si achizitia pachetului majoritar al Petromidia SA, in anul 2001 considerata cea mai moderna rafinarie si complex petrochimic din Romania.


O data cu aceste achizitii grupul Rompetrol si-a inceput un amplu program de extindere in regiune, dar si la nivel international – in zona balcanilor, Moldova, Georgia si Ucraina.


Dinu Patriciu a condus spre succes business-ul Rompetrol, astfel ca in anul 2007, omul de afaceri a vandut 75% din actiunile Rompetrol Holding catre grupul KazMunai Gaz, unde el detinea un total de 80% din actiuni. In urma tranzactiei, Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat roman, cu o avere de 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde reprezenta suma rezultata in urma vanzarii Rompetrol.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri