1 / 5

Dupa emergenta, urmeaza anul restructurarilor

Marius Stancescu estimeaza o crestere a numarului de tranzactii incepute, cu valori mult mai mici per deal, dar cu o perioada mai lunga consumata pana la inchidere: 9-12 luni, fata de 6-9 luni, pana in prezent.

Daca 2008 a fost un an caracterizat prin “emergenta”, dupa cum spune Stancescu, piata de M&A in Romania fiind inca un fenomen dependent de conjunctura mai mult decat de realitatea economica, 2009 inseamna pentru zona de fuziuni si achizitii anul restructurarilor. “In 2009, piata de M&A va fi strabatuta de efectele unei restructurari a cererii si ofertei.
Practic, va deveni o piata a cumparatorilor, ceea ce este corect intr-o economie stabila, cu evolutii previzibile, evaluabile, bugetabile”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Stancescu.

In urma cu un an, Riff Holding International a asigurat consultanta financiara in procedurile de due dilligence si audit in vanzarea Eurisko catre CB Richard Ellis. De asemenea, in cadrul uneia dintre cele mai mari tranzactii din 2008, consultantii Eurisko au fost casa de investitii Capital Partners si casa de avocatura Biris Goran, iar CB Richard Ellis a fost asistata de Badea Clifford Chance si PricewaterhouseCoopers. [Povestea tranzactiei Eurisko-CBRE]

Potrivit lui Stancescu, schimbarea prin care vanzatorii au pierdut puterea in relatia buyer-seller s-a produs in octombrie – noiembrie 2008, insa in prezent, mai ales in ceea ce priveste Europa Centrala si de Est, Ucraina si Turcia vor intra in piata cu sume uriase, pe fondul interesului mai mare pentru aceste piete care vor atrage capital asa cum Cehia, Ungaria si Polonia au atras in anii trecuti. [Topul celor mai mari tranzactii din 2008]

“Cat despre Romania, situatia politico-economica nu este favorabila concretizarii unor interese majore de investitii. Piata va fi in scadere. Nu mai este nici foarte mult de privatizat, deci nimic in masura sa emane optimism”, explica seful Riff Holding International.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri