4 / 5

Fondurile de private equity, asteptate la cumparare

Marius Stancescu se asteapta ca fondurile de private equity sa revina foarte curand la cumparare pe piata locala, cel mai sigur, in al doilea semestru al anului in curs.

“Piata romaneasca este, inca, una care conteaza. Ma astept, insa, la mai multa prudenta si la modificarea reperelor de evaluare a afacerilor tranzactionate, in sensul incercarii de a se plati sume cat mai mici posibil”, spune Stancescu, adaugand ca nu este de neglijat interesul de tranzactionare a unor companii aflate in dificultate, chiar insolventa. “Criza, de multe ori, deschide oportunitati nebanuite”, adauga acesta.

David Rubenstein (foto), presedintele fondului de investitii Carlyle Group, spune ca 2009 va fi un an foarte dificil pentru industria de private equity, insa se asteapta la un numar considerabil de tranzactii cu return-uri inalte, mizand totodata pe faptul ca bancile vor acorda mai multe credite in a doua parte a anului.

Expunand o previziune taioasa pe termen scurt, Rubeinstein a explicat, in cadrul unui forum dedicat industriei de profil de la Berlin, ca principala provocare din acest an va fi dialogul dintre investitorii in fondurile de investitii si managerii acestor vehicule de investitii. “Cu siguranta, in viitor vom auzi mai mult despre grijile investitorilor privind valoarea tranzactiilor si dimensiunea fondurilor. Balanta va inclina in favoarea lor, mai ales in urmatorii ani”, spune Rubeinstein.

El spune ca fondurile de private equity vor avea acces mai limitat la finantare si putine vor fi la numar companiile de investitii ce isi vor creste capitalul in acest an.

Potrivit lui Rubeinstein, multe dintre tranzactiile incheiate in ultimii ani nu vor supravietui, asteptandu-se la un numar mai mare de exit-uri in acest an, in comparatie cu achizitiile corporate.

Oricum, managerul are si motive sa fie optimist. “In mod evident, nevoia investitiilor de tip private equity este mai mare ca niciodata, si ma astept sa creasca”, a spus el, adaugand ca multe tranzactii ce vor fi inchise in perioada urmatoare vor genera profituri spectaculoase.

Totusi, companiile de private equity vor taia din dimensiunea organizatiilor pe care le administreaza, ca raspuns la contextul economic actual, estimeaza Rubeinstein.

El spune ca fondurile de investitii se vor finanta mai greu in urmatoarele luni prin metoda de leveraged buyout (LBO - n. red., finantare partiala cu bani imprumutati), insa previzioneaza ca accesul la credite va fi mai facil in a doua jumatate a anului in curs si, mai ales, in 2010.

In opinia presedintele fondului de investitii Carlyle Group, achizitiile unor pachete minoritare vor fi mai numeroase in acest an, mai ales din cauza accesului mai dificil la finantare din partea investitorilor. “Teoria evolutia se aplica asemenea animalelor si industriei de private equity, astfel incat trebuie sa ne dezvoltam”, afirma Rubeinstein.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri