3 / 4

Jucatori putini pe piata celulelor stem

"Nu este o piata saraca atata vreme cat exista circa sapte banci in Romania deja. Daca vorbim de o suma intre 1.500 de euro si 2.500 de euro pentru circa 20 de ani, preturile nu sunt exagerat de mari", spune Andreia Valter. In Romania, costurile unui transplant se ridica la 40.000 de euro, iar in strainatate suma se poate tripla. "Contractele sunt individuale si preturile constant modice", apreciaza Valter, care sustine ca nu se poate stabili un pret pe care il plateste, in medie, un roman pentru a aduce un plus de siguranta sanatatii copiilor sai.

In general, tarifele tracticate de centrele private de stocare a celulelor stem se ridica la sute de euro si pot atinge, lejer, miile. Astfel, pentru recoltarea si procesarea recoltei de celule, firmele specializate cer in jur de 1.000 de euro la care se adauga alte costuri, in functie de contractul incheiat. Taxa anuala de depozitare merge pana la 50 de euro, dar se pot acorda discounturi de 10%-20% pentru cel de-al doilea copil. In general, se achita o suma de 100 de euro la semnarea contractului, restul fiind achitat astfel: jumatate cu cateva zile inainte de nastere si cealalta jumatate dupa nastere, cand rezultatele probelor sunt disponibile.

Lupta pentru 12 milioane de euro
  • Cord Blood Center este prima companie autorizata in Romania sa ofere servicii de “family banking” (banca de depozitare sange placentar in regim privat). Compania s-a infiintat in anul 2004 si a primit autorizarea de functionare un an mai tarziu. In luna martie 2006 a efectuat prima recoltare de sange placentar din Romania. Incepand cu anul 2007, aria de acoperire a recoltarilor s-a extins in intreaga tara, in prezent efectuandu-se recoltari pentru toti cetatenii romani stabiliti in tarile Uniunii Europene. Cord Blood Center si Cord Blood Center Romania sunt reprezentanti ai “Registrului Slovac al Celulelor Hematopoetice – EUROCORD”. Anul trecut, compania a inregistrat afaceri de 2,4 milioane de euro la un profit de 74.000 de euro.
  • Biogenis este o companie mixta cu capital romanesc si strain, prezenta in Romania incepand cu 2007. Compania este partenera a bancii aflate la Spitalul Memorial al Copilului din Varsovia, Polonia, unde se pastreaza probele de sange de cordon ombilical in momentul de fata. In 2008, Biogenis a inregistrat o cifra de afaceri de 0,8 milioane de euro si un profit de aproape 58.000 de euro.
  • Banca Stem-Health Unirea este complet functionala de la inceputul lunii mai, avand deja 100 de pre-contracte pentru prelevarea celulelor stem si cateva zeci de unitati stocate in acest moment. SHU este rezultatul parteneriatului dintre Centrul Medical Unirea (CMU) si Hygeia Grecia. CMU a fost fondat in anul 1995 de medicul cardiolog Wargha Enayati si a atras, la inceputul anului 2007, ca actionar minoritar fondul 3i Plc din Marea Britanie. CMU isi desfasoara activitatea in zece policlinici multidisciplinare in Bucuresti, in decembrie 2008 a deschis primul spital privat de obstetrica-ginecologie, Spitalul Regina Maria si colaboreaza cu peste 110 de clinici partenere in tara. Hygeia Group este o companie cu sediul central in Atena, Grecia si detine spitale si maternitati in patru tari.
Citeste ce spune seful CMU intr-un interviu acordat recent Wall-Street.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri