2 / 4

Primii pasi in relatia cu BERD

“Totul a inceput in anul 2008, cu un e-mail de la BERD, in care se cerea permisiunea acestora de a vizita fabrica. Desi nu intentiona atragerea unui partener de afaceri, dupa ce a inceput criza, dl Tecar s-a gandit ca un parteneriat cu BERD l-ar scuti de un credit pentru a-si asigura capital de lucru. La un an de la vizita, a fost semnat contractul cu BERD care, in schimbul sumei de 6 milioane euro a primit un pachet de 25% din actiunile Pehart Tec. Banii au fost utilizati pentru cresterea productiei, drept capital de lucru”, sintetizeaza Gabriel Stanciu, directorul general al Pehart Tec.

Aceasta reprezenta primul pas din partea BERD de a participa la capitalul unei societati comerciale romanesti. La momentul respectiv, Claudia Pendred, director BERD pentru Romania, aceasta miscare “demonstreaza disponibilitatea institutiei de a oferi capital nou companiilor romanesti bine administrate”.

Colaborarea cu BERD nu a adus mari modificari in programul si planurile de afaceri ale fabricii. In schimb, sunt realizate analize detaliate ale activitatii printr-o serie de rapoarte care sunt prezentate in Consiliul de Administratie, ce se intruneste de minim 5 ori pe an.

“BERD nu se implica in activitatea de zi cu zi a fabricii. Dintr-un anumit punct de vedere poate este mai bine. Este si asa destul de dificil sa gestionezi o activitate de o asemenea anvergura si nu intotdeauna te ajuta comentariile si implicarea cuiva care nu simte zi de zi pulsul fabricii. Scopul pentru care au cumparat pachetul de actiuni a fost acela de a investi si de a obtine profit, lucru pe care il vor realiza. Din pacate aceasta colaborare a inceput pe fondul crizei economice, preocuparea principala fiind in momentul de fata luarea de masuri pentru a contracara si a anula efectele acesteia”, afirma Gabriel Stanciu.

Investitia de 6 mil. euro din partea BERD a fost utilizata pentru capitalul de lucru. “A fost nevoie de o suplimentare majora a acestuia, datorita evolutiei pietei de celuloza, materia prima din care se fabrica hartia. Asa cum am mai amintit, a trebuit sa facem fata nu doar scumpirii accentuate a acesteia, ci si necesitatii achitarii acesteia in avans. Acest lucru a dus la un dezechilibru in cash flow, care a trebuit echilibrat”, explica Stanciu.

In ceea ce priveste atragerea unei noi runde de investitii din partea BERD, oficialul Pehart Tec afirma ca in prezent, pe fondul crizei financiare, compania a stopat toate investitiile. “Ne descurcam cu ce avem si incercam sa rationalizam tot ce este posibil de rationalizat”, concluzioneaza Gabriel Stanciu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri