2 / 4

Fostii proprietari de la MiniMax au dat cu oistea-n gard mizand pe imobiliare

In aceasta noua aventura, eu sunt finantator si sfatuitor, executivii sunt prietenii mei. Am sa-i dau cuvantul lui Dan Ionescu, fost COO la Rompetrol, mana mea dreapta, astazi capul acestei afaceri”, a spus Dinu Patriciu, asezat la prezidiu, intre Ionescu si Rainer Exel, fostul director general al MiniMax, retea de discountere achizitionate in august.

Atat Mic.Ro, cat si MiniMax fac parte din aceeasi companie de retail acum – Mercadia Holland BV, controlata de Patriciu. Dincolo de proprietar, cele doua retele de magazine mai au un punct (originar) comun: fondatorul. Dinu Patriciu a fost cel care, acum sapte ani, fonda impreuna cu asociatii austrieci de la Real4You, discounterele MiniMax.

“Am fost actionar la MiniMax la inceput. Fratele meu si cu mine eram majoritari atunci, dar ne-am retras dupa un an. Pentru ca aveam senzatia ca partenerii nostri o s-o dea cu oistea-n gard, ceea ce au si facut. Partenerii (Real4You) contau mai mult pe imobiliar”, a explicat Patriciu motivul pentru care a renuntat la discountere.

Valoarea pentru care au fost preluate cele 31 de magazine de discount MiniMax nu a fost nici pana astazi data publicitatii, Patriciu anuntand doar ca reteaua va fi schimbata la fata: repozitionata ca lant de magazine traditionale, cu produse vandute in vrac, dar cu o politica de pret de discount. “De exemplu, poate unora le place sa cumpere vin varsat direct din butoi”, a justificat proprietarul lantului de magazine.

Rainer Exel (foto), care a ramas la carma MiniMax pentru a se ocupa de expansiunea acesteia, nu a oferit alte informatii, limitandu-se sa anunte ca pana la finele anului vor fi deschise inca 14 magazine, care se vor alatura celor 36 de unitati deja functionale, si ca vanzarile au crescut cu 30% in primele noua luni.

“Reteaua MiniMax va deveni baza logistica pentru Mic.Ro. Intre orele 5 si 7 dimineata, inainte de a se deschide catre public, magazinele MiniMax vor deservi Mic.Ro din vecinatate”, a spus Dinu Patriciu. Odata cu achizitia MiniMax, omul de afaceri a devenit stapan si peste un centru logistic de 14.000 metri patrati, in comuna Bolintin Deal. O a doua platoforma logistica ce va deservi magazinele Mic.Ro este situata in apropiere de Capitala, la iesirea spre comuna Pantelimon.

Preturile din magazine vor scadea, dar nu din cauza micsorarii marjelor de profit, ci prin optimizarea logistica, a precizat Dan Ionescu, CEO-ul Mercadia Holland BV, compania de retail care opereaza Mic.Ro. Explicatia sa vine in contextul in care unele dintre produsele listate in magazine sunt mai scumpe decat in alte magazine de cartier. [Citeste aici un interviu acordat in exclusivitate de Dan Ionescu publicatiei noastre in care vei afla mai multe detalii despre cum s-a nascut ideea afacerii Mic.Ro].

“Preturile nu sunt mai mari, sunt diferite. Daca luati preturile medii pe categorii de produse, preturile sunt mai mici. Daca luati preturile pentru fiecare produs in parte, s-ar putea sa gasiti produse mai scumpe”, a detaliat Patriciu.

Afacerea lui Patriciu din retailul alimentar in cifre:

• primul magazin Mic.Ro a fost deschis in aprilie 2010
• 113 magazine de cartier Mic.Ro fixe in Bucuresti si in Ilfov pana la 5 octombrie 2010
• 30 de magazine mobile operationale pana la sfarsitul lunii octombrie 2010
• target de 3.000 de unitati Mic.Ro pana la finele lui 2011

• august 2010: preluarea integrala a lantului MiniMax Discount, retea care numara la vremea respectiva 31 de unitati
• 36 de magazine de discount MiniMax Discount
• target de 150 de unitati MiniMax Discount pana la finele lui 2011

• pozitionarea Mic.Ro drept “magazin de proximitate”, bacanie moderna
• magazinele sunt deschise in fiecare zi, de la 7 dimineata la 11 seara
• fiecare magazin Mic.Ro listeaza 1.500 de articole
• fiecare magazin MiniMax listeaza 2.000 de articole
• target de vanzari pentru Mic.Ro: 1,5 miliarde de euro

Real 4You CommerzImmobilien GmbH a fost fondata in 1995 ca o companie de investitii in sectorul imobiliar si este o societate privata austriaca, cu sediul central in Linz, prezenta in tari precum: Austria, Cehia, Ungaria, Croatia, Bulgaria. Aria de activitate a companiei acopera intregul proces specific investitiilor imobiliare, iar investiile vizeaza cladiri comerciale (supermarketuri, centre comerciale specializate, mall-uri), cladiri de birouri si cartiere rezidentiale.

Grupul Mercadia Holland BV detine pachetele majoritare ale companiilor Mic.Ro Retail, Bet Cafe Arena si iLearn. Bet Cafe Arena, lansata in 2010, activeaza in industria jocurilor de noroc - in prezent fiind deschisepeste 100 de astfel de cafenele pe intreg teritoriul tarii - iar iLearn, este o companie infiintata anul acesta, care ofera servicii de consultanta in domeniul resurselor umane.

In slide-ul urmator aflati ce crede Dinu Patriciu despre: evolutia euro, interventia BNR asupra cursului, datoriile Rompetrol catre stat, pretul motorinei si posibila vanzare a retelei Mic.Ro.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri