1 / 5

Daca nu te pricepi, nu incerca sa umbli la centrala!

Repunerea in functiune a centralei pentru perioada de iarna se poate face fie de catre instalator, fie de catre proprietarul locuintei, daca acesta din urma are cunostintele necesare.

Inainte de repornirea efectiva a centralei, indiferent daca este vorba de una de apartament sau nu, se verifica instalatia, adica se curata filtrelele, se verifica robinetele, care trebuie sa fie inchise sau blocate si se face proba de etanseitate.

Trebuie verificata presiunea apei din instalatia de calorifere (pe manometrul centralei), se aerisesc radiatoarele, apoi se completeaza cu apa pana la 1,5 – 2 bari. De asemenea, se verifica functionarea termostatului de camera (daca este cu baterii, se verifica bateriile), precum si partea exterioara a kitului de evacuare a gazelor. Acesta nu trebuie sa fie obturat sau murdar. Nu in ultimul rand, se fac probele la centrala in regim de incalzire – inainte sa fie frig afara, ca sa se poata remedia in timp util eventualele probleme”, este de parere Catalin Draguleanu (foto), directorul de vanzari al importatorului de centrale termice Ariston Thermo Romania.

Pentru a evita inghetul conductei de apa care alimenteaza caloriferele cu apa fierbinte, in cazul aparitiei unor defectiuni la centrala, trebuie luate urmatoarele masuri: daca sunt instalatii sanitare – se golesc (inclusiv filtrele cu pahar); instalatiile de incalzire cu circuit inchis se spala cu solutii speciale si apoi se umplu cu antigel special, in concentratiile recomandate de producator; amplasarea unui radiator electric pentru cazurile de oprire a gazului poate face diferenta intre o neplacere trecatoare si o defectare multipla si uneori iremediabila a centralei si a instalatiei termice.

Daca ti se sparge totusi o teava, ar trebui sa inchizi robinetele cele mai apropiate, pentru izolarea tevii sparte (este necesar ca acele robinete sa fie de buna calitate si sa fi fost verificate periodic pentru a nu fi blocate). Totodata, orice teava sparta se remediaza cu ajutorul unui instalator, solutiile de remediere fiind in functie de situatie”, mentioneaza reprezentantul companiei.

In mod normal, vremea nu afecteaza centralele instalate, reglate si exploatate corect.

In anumite situatii exceptionale este posibil sa apara unele perturbari, cum ar fi scaderea presiunii de alimentare a gazelor pe fondul temperaturilor exterioare foarte reduse, care poate genera probleme de aprindere si ardere cu putere redusa.

De asemenea, se pot forma turturi, ori se pot obtura evacuarilor de gaze din cauza inghetarii condensului.

Totusi, sistemele de protectie cu care sunt prevazute centralele moderne asigura 100% prevenirea oricarei functionari defectuoase care ar putea afecta siguranta in exploatare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri