1 / 4

Pe ce se bazeaza speculatiile

Economistul pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, apreciaza ca Turcia este aproape de a cere finantare din partea FMI.

De asemenea, un articol publicat de Times Online arata ca Romania, Bulgaria si statele baltice ar putea recurge la imprumuturi din partea Fondului Monetar International (FMI), pentru a-si acoperi dezechilibrele bugetare.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scrie in editia online ca "Romania, Lituania, Serbia si Bulgaria s-ar afla in discutii cu FMI pentru un imprumut", dar nu citeaza surse.

Speculatiile FAZ se bazeaza pe faptul ca in actuala situatie fragila, vecini ai Romaniei - precum Ungaria si Ucraina - au facut deja acest pas.

O serie de alte publicatii de limba germana - Financial Times Deutschland, Die Presse, Welt Online - scriu la randul lor ca Romania ar fi urmatoarea tara din UE afectata de turbulentele financiare.

Neil Mellor, strateg valutar in cadrul Bank of New York Mellon, considera ca statele baltice si Bulgaria sunt deosebit de expuse la criza din pietele financiare.

Directorul FMI, Dominiqe Strauss-Kahn, a anuntat recent ca institutia va acorda in urmatoarele zile un "ajutor financiar substantial" Ungariei.

FMI a acodat Ucrainei un imprumut de 16,5 miliarde de dolari, conditionat de adoptarea unor masuri anticriza, face din Ungaria a patra tara care primeste un ajutor FMI din luna septembrie, dupa Georgia si Islanda.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri