5 / 7

Croitoru: Scaderea economica nu va afecta leul

Performanta economica slaba a economiei romanesti din primul trimestru nu este surprinzatoare si nu va avea un impact negativ asupra leului, a spus pentru Reuters consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

Oficialul a spus ca cifra nu este surprinzatoare si ca estimarea Fondului Monetar International privind o scadere cu 4% a economiei romanesti, in 2009, se pastreaza inca, in conditiile in care datele economice se vor imbunatati in a doua jumatate a anului, scrie NewsIn.

Croitoru a mai spus ca se asteapta la o imbunatatire a productivitatii muncii, in timp ce un pachet de 20 miliarde euro din partea Fondului Monetar International (FMI) si a altor institutii, oferit Romaniei in martie, si un impact pozitiv, cel mai probabil, al recoltei de anul acesta vor tempera presiunile exercitate asupra economiei

"Acordul cu FMI-ul ajuta, de asemenea, in sensul ca ofera stabilitate si incredere. Nu ma astept ca acesta sa aiba repercusiuni asupra ratei de schimb, sau daca vor exista, leul se va deprecia intr-o sedinta si se va aprecia in urmatoarea", a adaugat acesta.

"Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 produsul intern brut a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%", se arata in comunicatul INS.

Statistica anunta la inceputul lunii martie ca economia romaneasca a crescut cu 7,1% in 2008, in conditiile in care comprimarea cererii a redus activitatea in majoritatea sectoarelor economiei. Valoarea PIB a fost de 503,959 miliarde lei (136,8 miliarde euro) pe intreg anul trecut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri