1 / 3

Doru Lionachescu: Redimensionare a riscurilor+transparenta

In urma cu mai bine de cinci ani, Warren Buffett, cel mai faimos investitor si unul dintre cei mai bogati oameni din lume, avertiza, in scrisoarea anuala adresata actionarilor companiei sale Berkshire Hathaway, asupra pericolului pe care il prezinta explozia industriei derivativelor in declansarea unei crize financiare globale. Acesta era unul dintre cele mai sumbre verdicte din istorie asupra economiei mondiale.

La mijlocul saptamanii trecute, Warren Buffett anunta ca ar vrea sa investeasca 5 miliarde de dolari in Goldman Sachs, in ideea ca aceasta ar putea mari increderea din pietele financiare.

In randul analistilor din America s-a creat o dezbatere pe ideea ca vom asista la 'moartea' derivativelor, pe care Warren Buffett le numea “arme financiare de distrugere in masa”. “Situatia de pe piata americana are toate sansele sa devina o telenovela financiara, daca nu reusim sa ne controlom reactiile si sa reflectam rece, calm la fundamentele crizei, fara a dramatiza in exces”, spune Doru Lionachescu (foto), partener principal Capital Partners, care estimeaza ca nu vom asista la moartea nici unui produs financiar care a aparut ca raspuns la nevoile clientilor. “Vom asista probabil la o redimensionare a riscurilor atasate produselor derivate sau a raportarii lor mai transparente, asta e tot – natura umana nu se schimba fundamental”, enunta Lionachescu.

Si bancile din Romania au introdus in portofoliile lor derivativele, instrumente de protejare impotriva riscului aparitiei unor evolutii nefavorabile ale cursului sau ale dobanzii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri