2 / 3

Derivativele, bombe cu ceas pentru piata financiara?

Numite de investitorul miliardar Warren Buffett adevarate "bombe cu ceas", derivativele sunt contracte la termen de tranzactionare a altor instrumente financiare primare, ca de exemplu actiunile si obligatiunile.

“In nici un caz, sa nu incercam demonizarea instrumentelor financiare derivate, care sunt la baza instrumente de hedging/ protectie contra riscurilor de piata (monetara, valutara, commodities etc). Sa-i intrebam pe exportatori sau pe importatori”, sugereaza Ciprian Paltineanu (foto), seful UniCredit CA IB Romania.

In opinia lui Ciprian Paltineanu, problema apare atunci cand derivatele sunt folosite pentru activitati speculative (in special cand acestea sunt vandute fara confortul unei pozitii long pe underlying), cu efecte de levier uriase, fara o cunoastere detaliata a produselor si fara constientizarea riscurilor potentiale.

“Educatia mediului de afaceri si politica investitionala echilibrata, abordata fara lacomie si speranta de imbogatire rapida, va rezolva - in timp - aceasta problema. Sper din tot sufletul ca situatia prezenta sa-i motiveze pe actorii economici sa inteleaga mai bine avantajele si dezavantajele derivatelor, si sa evite intrarea in tranzactii toxice”, adauga seful UniCredit CA IB Romania, parte a UniCredit Markets & Investment Banking, divizia de corporate finance si investment banking a grupului financiar UniCredit.

De asemenea, Mihai Sfintescu, director de investitii la 3TS Capital Partners, nu cred in niciun caz ca derivativele vor disparea intrucat ele au si functii de acoperire a riscului (hedging), de exemplu derivativele monetare sau pe equity vor fi destul de putin afectate. „Dar sunt foarte de acord cu analiza lui Warren Buffet care se refera la derivativele de credit. Acestea din urma devenisera atat de complexe ca nimeni nu le mai intelegea, nici macar agentiile de rating care s-au intrecut in a da ratinguri care azi par ridicole”, spune Sfintescu, care se asteapta la o contractie insemnata a pietei derivativelor de credit care s-ar putea chiar sa dispara pentru un timp „caci oamenii nu au memorie lunga”.

Matei Paun, proprietarul bancii de investitii BAC Investment, considera ca niciun instrument financiar nu poate muri, intrucat acestea trec prin diferite faze: de inovatie, utilizare excesiva, colaps si, dupa o perioada de timp, isi regasesc un rol util in sistemul financiar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri