6 / 10

Gabriel Biris: Statul sa nu mai fie principalul generator de blocaj economic

Gabriel Biris, partener al firmei de avocatura si consultanta fiscala Biris Goran, crede ca se impune in primul rand o strategie fiscala coerenta, care sa asigure atat resursele bugetare necesare, dar sa si stimuleze cresterea econimica. In al doilea rand, se impune si o schimbare de mentalitate, pentru ca din pacate in ultimii ani s-au stimulat mai degraba speculatiile decat investitiile si munca eficienta.

In opinia lui Biris, fiscalitatea asupra muncii este si va ramane una din cele mai ridicate din Europa daca nu admitem ca sunt unele probleme care trebuiesc rezolvate pentru a duce la scaderea evaziunii fiscale in domeniu, prin munca la negru, dar si a cresterii gradului de conformare voluntara la declararea salariilor mari.

“Masurile acestea sunt necesare atat pentru cresterea bazei de impozitare (si implicit a veniturilor), crestere care sa permita scaderea in viitor a contributiilor sociale, dar si pentru a ajuta contribuabilii corecti care de multe ori sunt pur si simplu sufocati de concurentii care nu platesc aceleasi taxe si impozite. Ma refer aici la plafonarea bazei de calcul a contributiilor sociale, la un nivel rezonabil si la masuri care sa clarifice obligatiile contribuabililor in legatura cu veniturile din munca dependenta si poate si la cresterea salariului minim pe economie (nivelul actual este incredibil de mic ajuta evaziunea fiscala)”, spune Gabriel Biris.

El adauga ca in perioade de criza ultimul lucru la care trebuie sa se gandeasca guvernele este sa ia mai multi bani de la contribuabili.”Cresterea impozitarii in astfel de perioade va accentua problemele si va duce la cresterea ponderii economiei nefiscalizate. Eforturile trebuie sa se concentreze in sensul largirii bazei de impunere, a eliminarii exceptiilor de la reguli si a privilegiilor date unor anumite categorii de cetateni”, adauga Biris.

Avocatul mai enunta ca este foarte important daca guvernul s-ar gandi si la masuri proactive, care sa stimuleze cresterea economica si nu neaparat cresterea veniturilor la buget (acesta urmand a fi o consecinta a unor astfel de masuri). “Ma refer aici la introducerea legislatiei care sa permita aparitia si dezvoltarea holdingurilor in Romania. O asemenea legislatie ar permite dezvoltarea fara precedent a serviciilor profesionale si financiare in Romania si implicit ar aduce mai multi bani la buget”, opineaza Biris.

Ca modalitati de imbunatatire a sistemului de colectare si de atragere in sistem a veniturilor din economia subterana, Biris recomanda impozite mai mici, reguli clare, cresterea rolului preventiv al organelor statului. “Mai este insa o problema care trebuie rezolvata, si anume la responsabilitatea cu care se cheltuieste banul public. De multe ori contribuabilii sunt pur si simplu frustrati de abuzurile incredibile in cheltuirea banului public si pierd orice motivatie de a isi plati impozitele corect”.

Pentru rezolvarea crizei lichiditatilor, principala masura ce trebuie luata este ca statul sa nu mai fie principalul generator de blocaj economic, potrivit lui Biris. “Statul are in acest moment facturi uriase neachitate contribuabililor pentru lucrari deja efectuate si in plus intarzie nepermis rambursarile de TVA. Aceste sume neachitate genereaza blocaje in lant. In plus, deficitul urias de la sfarsitul anului trecut a fost finantat cu preponderenta de pe piata locala, adica de la banci romanesti. Practic putina lichidate existenta a fost pur si simplu aspirata de catre stat”, explica avocatul.

El nu considera ca amanarea platii impozitului pe profit sau a TVA pentru facturile neincasate ar fi o masura indicata. “Cel putin in ceea ce priveste TVA ar fi un cosmar logistic, atat pentru contribuabili, cat si pentru stat. In plus, daca TVA va fi datorat doar la incasare, in mod normal, pentru pastrarea echilibrului bugetar, el ar trebui sa fie deductibil doar la plata, ceea ce ar putea genera alte probleme. In ceea ce priveste impozitul pe profit, acolo problema poate fi rezolvata relativ usor, prin relaxarea conditiilor de ductibilitate a provizioanelor pentru clienti rai platnici”, adauga Biris.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri