3 / 7

Sistemul multifond – pensii private dupa varsta

Sistemul multifond este cea mai recenta tendinta din mediile de specialitate, este o solutie pe care tot mai multe state o au in plan in vederea reducerii riscurilor asociate economisirii in sistemele de pensii private. Acest sistem functioneaza in prezent in mai multe state din Europa Centrala si de Est - Slovacia, singura tara care a aplicat sistemul inca de la implementarea sistemului de pensii privat, Ungaria si statele baltice. In 2010, Bulgaria are de asemenea in plan aplicarea modelului multifond, in timp ce dezbateri pe aceasta tema au avut loc si in Polonia si Cehia.

Pe scurt, modelul multifond presupune ca fiecare administrator sa gestioneze mai multe fonduri de pensii cu profile diferite de risc (si strategii investitionale diferite), in functie de varsta participantilor la fonduri: investitii mai „indraznete” pentru participantii tineri (mai multe actiuni, adica volatilitate ridicata, dar si potential mai mare de castig), investitii echilibrate (portofolii cu risc moderat) pentru participantii intre doua varste si investitii conservatoare (risc minim) pentru participantii care se apropie de varsta de pensionare.

“Ne vom alatura si noi acestei tendinte, pentru ca este evidenta nevoia de reducere a riscurilor pe criteriul varstei si prima etapa se va derula in cursul lui 2010. Vom propune Ministerului Muncii sa modifice legislatia primara in domeniu, astfel incat, daca nu de la 1 ianuarie 2011, atunci cel tarziu de la 1 ianuarie 2012, sistemul mutifond sa fie aplicat si in Romania”, spune presedintele CSSPP.

Acest termen a fost explicat de Oancea ca fiind necesar in vederea conformarii adminsitratorilor pentru indeplinirea conditiilor tehnice si de autorizare, fiecare administrator avand nevoie de timp pentru a se adapta acestor schimbari. Alocarea activelor si participantilor la fondul cu un anumit grad de risc va fi facuta in functie de varsta.

“Sunt necesare mai multe clarificari privind intre ce varste sa fie optionala aderarea la un fond sau altul si la ce varste sa fie obligatorie. Noi ne gandim ca cel putin cu 5-7 ani inaintea varstei de pensionare participantii sa se regaseasca intr-un fond cu risc scazut, pentru ca intr-o situatie economica nefavorabila sa se conserve castigurile de pana atunci”, a clarificat Oancea, care a adaugat ca in Comisie se ia in considerare inca un principiu discutat la nivel international, adica sa nu fie conditionata iesirea la pensie din sistemul privat in acelasi timp cu iesirea din sistemul public, prin varsta standard de iesire la pensie din sistemul de stat.

Cu alte cuvinte, chiar daca participantul s-ar pensiona din sistemul public, el ar putea beneficia de investirea banilor sai inca un numar de ani, urmand sa se pensioneze si din sistemul privat atunci cand va dori, asteptand un moment mai favorabil. “Vrem ca participantii sa aiba posibilitatea acestei optiuni”, spune seful CSSPP.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri