4 / 6

M&A-ul, pe plan mondial

Pe plan global, revenirea pietei de de fuziuni si achizitii devine o certitudine. Noiembrie a fost cea mai buna luna pentru activitatea de M&A: piata mondiala s-a ridicat luna trecuta la valoarea de 287,7 miliarde de dolari, mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor Dealogic, citate de Wall Street Journal.

Luna trecuta a insemnat pentru activitatea mondiala de M&A un salt de 93% fata de luna octombrie si un avans de 32% fata de septembrie. In Statele Unite, volumul pietei de M&A s-a ridicat la 83 miliarde de dolari, o crestere de peste patru ori fata de aceeasi luna din 2008.

Pe langa cifrele impresionante, exista si alte semne care transmit ca revenirea pietei de M&A este sustenabila: activitatea de fuziuni si achizitii nu a fost dominata de o singura tranzactie gigant, cum s-a intamplat in alte luni ale anului in curs. Mai concret, doar in noiembrie s-au incheiat 40 de tranzactii mai mari de 1 miliard de dolari, cel mai mare numar din 2009, inclusiv trei tranzactii de peste 10 miliarde de dolari.

In contextul in care ce a fost mai rau in perioada crizei a trecut, iar pietele financiare si-au revenit, companiile devin tot mai dispuse sa incheie tranzactii corporate. Intr-un studiu publicat luna trecuta de compania de consultanta Ernst&Young, un sfert din cei 490 executivi chestionati la nivel mondial au declarat ca intentioneaza sa faca tranzactii in urmatoarele sase luni, iar o treime au raspuns ca au acest plan pentru anul urmator. Acest sentiment vine in contextul cand capacitatea firmelor de a-si creste profitabilitatea prin taieri de costuri devine limitata, astfel incat activitatea de M&A ramane una din putinele parghii de a stimula veniturile.

Tranzactiile cross-border s-au prabusit cu 60%


De asemenea, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), valoarea pietei de fuziuni si achizitii (M&A) a scazut cu 56% in 2009, cel mai mare declin anual din 1995 incoace, din cauza adancirii apetitului pentru tranzactii atat din tarile industrializate, cat si din statele in dezvoltare.


“Caderea inregistrata se explica prin declinul de 60% al valorii tranzactiilor cross-border realizate de firmele membre OECD, de la 1000 de miliarde de dolari in 2008, la 454 miliarde in 2009”, se arata intr-un raport publicat de OECD.

Colapsul investitiilor de tip cross-border reflecta pagubele enorme provocate de increderea in mediul de business cauzata de caderea gigantului Lehman Brothers, arata raportul OECD, bazat pe tranzactiile incheiate pana la data de 26 noiembrie.

Totodata, scaderea pietei de investitii internationale reflecta accesul mai restrictiv la finantare, in conditiile in care activitatile de M&A sunt partial sustinute de resursele proprii ale firmelor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri