4 / 5

Ce implicatii au tensiunile din Grecia asupra Romaniei si pietelor emergente?

Bulgaria, Romania si Ungaria sunt tarile europene ale caror piete financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia, a anuntat Capital Economics, citat de Novinite.

"Temerile legate de pozitia fiscala a Greciei au atins apogeul in ultima zi, iar retragerea investitorilor catre pietele sigure a zdruncinat pietele financiare din estul Europei", a declarat Neil Shearing, analist in cadrul Capital Economics. "Nicio tara nu este imuna la problemele din Grecia, iar pietele financiare din regiune ar putea suferi si mai mult daca situatia nu va fi adusa sub control".

Titlurile de stat si valutele din Europa Emergenta nu au fost afectate de criza din Grecia pana in aceasta saptamana, in contextul in care investitorii au fost calmati de eforturile Ungariei, Letoniei si Romaniei de a reduce salariile si cheltuielile. Problemele din Grecia au inceput sa afecteze pietele emergente dupa ce Standard & Poor's a redus ratingul Greciei cu trei trepte, sub nivelul de investment grade, si ratingul Portugaliei cu doua trepte.

"Avand in vedere gravitatea situatiei, le recomandam investitorilor sa stea departe de pietele din Europa Centrala si de Est pentru moment", a declarat Lars Christensen, analist in cadrul Danske Bank. De asemenea, el a atras atentia asupra activelor din Romania si Ungaria, la care investitorii ar putea renunta pe fondul crizei.

Cehia va fi cel mai putin afectata, datorita "fundamentelor macroeconomice relativ solide", a spus Shearing.

De asemenea, potrivit lui Nouriel Roubini, supranumit si Dr. Doom - economistul care a anticipat intrarea Statelor Unite in recesiune, datoriile suverane ar putea duce la intrarea in default a guvernelor. “In timp ce pietele financiare sunt ingrijorate de criza elena, Grecia este doar varful aisbergului”, a spus Roubini, potrivit lui Nouriel Roubini (foto), citat de The Telegraph.

Romania trebuie sa fie foarte vigilenta in respectarea angajamentelor agreate cu FMI, in contextul problemelor din Grecia, pentru a nu aparea riscuri suplimentare care sa se agraveze, a spus seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

In plus, intrarea unor noi state in zona euro va fi mai dificila in urmatoarea perioada, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, inclusiv in cazul Romaniei, iar statele care intentioneaza sa adopte euro ar putea fi evaluate mai dur, pe fondul problemelor cu care se confrunta unele state din zona euro, in special Grecia. "Este un moment tensionat, nu pot sa il neg, mai ales ca este si foarte aproape de Romania. Un efect va avea pentru ca orice influenta din exterior are un efect, insa sistemul financiar bancar din Romania este solid. Nu avem iesiri de capital din Romania si sper sa nu avem", a declarat Isarescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri