1 / 5

Crestere de cel mult 2-3% pe viata

Actualul context economic ii determina pe asiguratorii de pe piata autohtona sa pledeze pentru un 2010 la fel de greu ca anul trecut, daca nu chiar mai greu.

Incertitudinea economica venita pe fondul crizei, la care se adauga scaderea veniturilor potentialilor clienti romani, cat si nesiguranta financiara si a locului de munca vor afecta piata asigurarilor atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si pe segmentul asigurarilor de viata, au explicat jucatorii din piata intr-un eveniment organizat de revista Piata Financiara.

Piata romaneasca de asigurari a incheiat 2009 cu un volum de prime brute subscrise de 8,84 miliarde lei (2,1 miliarde euro), cu 1,1% sub nivelul din 2008, mai ales pe fondul scaderii afacerilor pe segmentul de asigurari de viata cu 13% in moneda nationala.

Cel mai optimist scenariu al directorului general al BCR Asigurari de Viata, Florina Viziteanu (foto), se traduce printr-o crestere in 2010 a pietei asigurarilor de viata cu cel mult 2-3% fata de 2009, in conditiile in care evolutia din prima parte a acestui an a fost mai buna.

"Estimez o crestere de cel mult 2-3%, probabil va fi undeva pe zero intr-un scenariu pesimist, dar in niciun caz nu astept ca piata asigurarilor de viata sa inchida anul pe minus. Prima parte a acestui an a fost mai buna fata de 2009 (pentru sectorul asigurarilor de viata n.r.), care a fost un an chiar dezastruos pentru unele companii de asigurari", a mentionat Viziteanu.

Piata de asigurari de viata a crescut in primul trimestru cu 6,74% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 419,83 milioane de lei.

„Cresterea industriei asigurarilor de viata din primul trimestru al acestui an ar putea atenua efectele negative, care ar conduce spre scaderea pietei daca in a doua partea a anului se vor lua masuri (cresterea taxelor n.r.) mai putin benefice pentru industria asigurarilor. Toate masurile de asuteritate nu vin decat sa afecteze atat agentul comercial, cat si clientul existent pentru ca multi dintre ei vor renunta la asigurari”, comenteaza Viziteanu.

Ea a mentionat ca masurile anuntate de guvern vor avea doar efecte negative asupra industriei de profil, in sensul unei cresteri a numarului de contracte reziliate si o diminuare semnificativa a vanzarilor noi de polite.

„In doua directii o sa apara impactul negativ al masurilor de austeritate. In primul rand, in ceea ce priveste cresterea numarului de clienti noi, pentru ca vorbim de clientii din zona bugetara (guvernul a anuntat o diminuare de 25% a veniturilor clasei bugetorilor n.r.), care au fost mereu clienti foarte seriosi si foarte buni platnici, ce intelegeau sistemul privat de aisgurari”, declara Florina Viziteanu.

Ea a mai comentat ca acestia isi doreau o anumita protectie si aveau posibilitatea financiara rezultata si siguranta locului de munca fapt ce determina o deschidere catre asigurarile de viata.

Apoi, a mai explicat seful BCR Asigurari de Viata, masurile de austeritate vor influenta si ratele de lapsare (n.red.: rezilierea unui contract) „Avand o reducere a veniturilor cu 25% inseamna ca bugetarii vor trebui sa-si repozitioneze bugetul, cosul zilnic de consum al familiei si s-ar putea sa renunte la asigurari si sa nu uitam ca vorbim de o clasa sociala numeroasa (peste un milion de bugetari), deci un numar destul de mare, care constituia o baza destul de buna pentru cresterea asigurarilor de viata”, subliniaza Viziteanu.

In vederea scaderii numarului de lapsari (contracte reziliate n.r.), Viziteanu a mentionat ca acestea au venit in marea lor majoritate, in 2008 si 2009, din faptul ca multe produse nu erau construite pe nevoile clientilor. „Cred ca o vanzare a produselor de asigurare structurate pe nevoile reale ale asiguratilor si nu invers este cu atat mai importanta intr-un mediu economic ostil”, a mai comentat ea.

In viziunea sa, segmentul politelor de asigurare de viata din Romania isi pastreaza potentialul enorm de crestere, iar dezvoltarea crede ca va continua in ciuda conditiilor macroeconomice negative din acest moment. „Nu este prima data cand industria se confrunta cu conditii de piata grele, insa o economie de tip capitalist nu poate exista decat cu o industrie a asigurarilor de viata sanatoasa”, a concluzionat Viziteanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri