2 / 6

Trei dintre cei peste 100 de olimpici ai BitDefender

Trei medalii de bronz la olimpiada internationala de informatica, doua de bronz si o mentiune de onoare la etapa internationala de matematica, o medalie de bronz si doua de argint la olimpiada balcanica de matematica. Multe alte premii la nationale . Astfel isi prezinta palmaresul Dumitru Codreanu, un tanar de 27 de ani care in prezent este senior researcher in departamentul de cercetare si dezvoltare al BitDefender, cel mai mare producator local de software de securitate informatica.

Pe langa olimpiadele de matematica si informatica, a concurat si la cele nationale de fizica.

„Au fost foarte importante pentru cariera. Rezultatele obtinute la olimpiade au fost un diferentiator important in procesul de recrutare. Principalul avantaj a fost faptul ca am putut sa ofer o certitudine in ceea ce priveste abilitatile mele in domeniile la care am participat. Rezultatele obtinute sunt o recunoastere a acestor aptitudini”, spune informaticianul.

Proiectul dezvoltat in Bitdefender de care e cel mai mandru este QuickScan, un instrument de scanare antivirus, care foloseste tehnologiile “in the cloud”, adica acele tehnologii care permit reducerea costurilor, intrucat aplicatiile si datele sunt disponibile pe un server virtual.

Cu toate ca anul trecut a avut un stagiu de pregatire de patru luni la Google spune ca nu s-a gandit pana acum sa plece din tara, dar nici nu exclude aceasta posibilitate.

„Relocarile nu sunt usoare, trebuie sa las in urma cu ce m-am obisnuit, familia, prietenii. Momentan ma simt bine aici, fac ceea ce imi place intr-un mediu care imi permite sa ma dezvolt”, explica tanarul.

Viorel Canja, seful laboratorului antimalware si antispam al Bitdefender

„Voiam sa obtin primul loc la barajul pentru lotul de informatica si sa castig un calculator performant (acesta era premiul care se acorda atunci)”, spune Viorel Canja (32 de ani), despre ce isi dorea in 1996-1997, ani in care a fost printre laureatii olimpiadelor nationale de informatica.

In 1996, a obtinut premiul intai la olimpiada nationala de informatica, iar anul urmator s-a clasat pe locul al treilea. De asemenea, a participat la mai multe olimpiade de matematica.

Acum este seful laboratorului antimalware si antispam in cadrul grupului Bitdefender, pentru care lucreaza din 1997, cand Bitdefender era divizia de securitate a Softwin. Prima functie detinuta a fost cea de analist de virusi, de altfel, printre cele mai importante proiecte in care a fost implicat in cadrul companiei fiind cele legate de motoarele de scanare antivirus.

„Prin intermediul olimpiadelor am intalnit oameni de la care am putut sa invat foarte multe. De asemenea, am fost inca din scoala generala si apoi din liceu intr-un mediu foarte competitiv care m-a pregatit, printre altele, pentru job”, spune Viorel Canja.

In timp ce multi colegi de generatie au plecat in strainatate, informaticianul Bitdefender s-a gandit sa studieze la o universitate din Statele Unite ale Americii, insa in final a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti. Motivul pentru care nu a plecat a fost legat de familie si prieteni.

Marius Nicolae Tibeica (23 de ani) este online threats researcher&developer la Bitdefender, iar in urma cu cativa ani cand participa la diferite olimpiade se gandea ca acesta il vor „ajuta in viitor” si ca va „ vizita locuri noi”.
,
In 2007 a obtinut medalia de argint la olimpiada internationala de matematica “SEEMOUS 2007”, in Cipru, iar, in 2008, a castigat medalia de bronz atat la proba individuala, cat si impreuna cu echipa la olimpiada internationala de matematica organizata de “Ariel University Center of Samaria in Israel.

Totodata, s-a calificat la olimpiada nationala de informatica in 2005 si a participat in 2007 si 2008 la concursul de programare “ACM SouthEastern European Region”. In timpul liceului, a mai participat la diferite olimpiade de fizica si chimie.

„Principalul avantaj a fost experienta acumulata. Olimpiadele m-au ajutat sa imi formez o gandire analitica. Totodata, pregatindu-ma, am ajuns sa acumulez mult mai multe cunostinte din afara programei scolare. Aceste rezultate sunt sigur ca m-au ajutat sa ajung sa lucrez intr-o firma de prestigiu, desi nu aveam experienta”, Tibeica.

Bitdefender are in prezent in 400-500 de angajati in Romania, dintre care aproximativ 30% sunt fosti olimpici la matematica, informatica, fizica sau participanti la concursuri importante.

Vezi in slide-ul urmator de ce a ales sa ramana in tara o sefa de promotie de la Cibernetica.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri