1 / 4

Intre Europa Centrala si Romania exista un decalaj de 3 ani

“In Romania avem de a face cu o piata IT care se bazeaza pe incredere. La noi nu conteaza brandul in sine, cat increderea pe care o ofera el fata de lucrul cumparat. La fel, nu este importanta partea practica, utila a unui produs, ci legatura existenta intre cel care il achizitioneaza si vanzator”, arata Calin Rangu (foto), intr-un interviu acordat Wall-Street.

Pentru ca piata IT locala este corelata cu cea din Europa Centrala, Rangu este de parere ca Romania ar fi trebuit sa invete din greselile unor tari ca Polonia, Cehia sau Ungaria si ar fi trebuit sa previna sau macar sa minimizeze efectele crizei economice.

“Piata din Romania este corelata cu cea din Europa Centrala. Ceea ce vedem in Polonia, Cehia, Ungaria in prezent vom vedea la noi peste 3 ani. Acest decalaj s-a pastrat si pana acum si se va mai pastra, intr-un fel sau altul. Tocmai de aceea ei vor termina cu criza inaintea noastra. Daca noi am fi fost atenti la ce au patit altii inaintea noastra, acum ar fi fost mai simplu”, opineaza el.

Totodata, el crede ca Romania are un apetit de dezvoltare, drept pentru care va iesi din criza.

Referitor la piata IT locala, el considera ca nu conteaza ca in 2009 ne-am intors la nivelul de acum X ani si ca peste alti X ani vom reveni la nivelul anului trecut sau la altul.

“Conteaza mai putin aceste comparatii, ele pot fi utile doar daca vorbim de un plan de afaceri, insa din punct de vedere practic si pragmatic, nu au relevanta in sine. Daca piata scade, si totusi traieste, la nivelul nou, actual, inseamna ca respectivele cresteri au fost unele generate de un boom economic. Insa nevoia reala si capacitatea pietei romanesti este cea care se vede in acest moment.Pe de alta parte, este foarte clar ca ce s-a intamplat in trecut nu se va mai intampla in viitor”, completeaza Rangu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri