2 / 5

Feedback de manager: Beneficii aduse Romaniei

Gabriela Laiu, director executiv al Power Net Consulting, integrator de solutii IT care mizeaza in acest an pe afaceri de 20 de milioane de euro, in crestere cu circa 20% fata de 2009.

"Ar putea aduce un plus de eficienta in comunicarea cetateanului cu institutiile statului, ar reprezenta o centralizare si un acces facil la informatie. Atata vreme cat proiectul nu degenereaza intr-un ghem prea complicat de informatie, instrumentul rezultat (portalul) poate fi extrem de util atat pentru individul care utilizeaza preponderent internetul ca sursa de informatie si metoda de solutionare a formalitatilor si poate fi o sursa importanta de proiecte pentru companiile locale de IT, in special in zona de productie software."

Claudia Ursateanu, director general Romsoft Ramnicu Valcea,
companie de solutii software si de servicii de integrare IT.

"Proiectul va duce la o deschidere si integrare a administratiei din Romania. Mi se pare extrem de benefic pentru piata de IT pentru ca eRomania va insemna o piata de IT dinamica cu mai multe servicii si solutii oferite".

Liviu Dragan (foto), general manager TotalSoft, compania cu afaceri de 20 de milioane de euro in 2009 si care va participa cu cateva zeci dintre cei aproape 400 de angajati la proiectul eRomania. In 2010, Dragan mizeaza pe afaceri in jurul a 24 de milioane de euro.

"Va duce la cresterea calitatii actului public, la transparenta banilor publici, la eliminarea cozilor de la ghisee, la posibilitatea obtinerii informatiilor rapid si corect etc.

Pe de alta parte, proiectul va stimula si sectorul IT, prin integrarea si cooperarea intre mai multi furnizori, prin migrarea solutiilor diferite din punct de vedere tehnologic/arhitectura spre tehnologii compatibile. De asemenea, proiectul va duce la specializarea expertilor in zona sistemelor integrate de mare anvergura guvernamentala."

Marius Capraru, CEO Sistec, integrator de solutii IT din grupul de distributie si retail RTC, condus de Octavian Radu. Compania a avut anul trecut afaceri de aproximativ 7 milioane de euro, iar conducerea spera ca anul acesta businessul sa fie intre 10-10,5 milioane de euro.

"Beneficiile care pot fi aduse Romaniei prin acest proiect sunt enorme: reducerea birocratiei si a timpului consumat, interoperabilitatea institutiilor, informarea corecta a contribuabilului, transparenta activitatii sectorului public. Proiectul este o oportunitate pentru fiecare firma de IT care isi poate aduce contributia atat in perioada de implementare cat si post implementare."

Eugen Schwab-Chesaru, managing director al companiei de cercetare Pierre Audoin Consultants

"Proiectul este mai degraba o viziune generala, si mai putin “un proiect IT”. Este o initiativa care ar putea ingloba multe proiecte, unele din ele cu valoare adaugata ridicata. Insa marea intrebare e legata de prioritizare si modul de selectie a ofertelor si chiar modul de realizare a specificatiilor, a caietelor de sarcini.

Piata IT din Romania ar putea fi ajutata daca acest proiect ar fi abordat serios, dincolo de site-uri web, si ar include consultata, dezvoltare, adoptare de solutii software consacrate, o arhitectura prietenoasa, etc.

Insa, inca o data, sunt sceptic..."


Catalin Paunescu. managing director Star Storage, companie cu afaceri de circa 14 milioane de euro anul trecut care va dezvolta aplicatii de tip portal, componente de arhivare electronica si va asigura managementul documentelor si infrastructura de stocare in cadrul eRomania1. Pentru 2010 Catalin Paunescu isi doreste sa atinga o cifra de afaceri de aproximativ 18,4 milioane de euro.

"Sectorul public are nevoie de investitii in solutii pentru automatizarea proceselor si fluxurilor de informatii, iar fara tehnologia informatiei, eficienta nu poate fi atinsa. In mod cert in sectorul public este nevoie de optimizarea si accelerarea proceselor, este nevoie de automatizarea acestora, de servicii electronice cu valoare reala pentru cetateni, iar anul 2010 este un an crucial din acest punct de vedere.

Pentru piata locala de IT proiectul poate fi un balon de oxigen pentru multe companii in conditiile in care proiectele in sectorul public au lipsit aproape cu desavarsire in ultima perioada."

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri