2 / 5

Irak - noua amenintare a fundamentalismului

Luna iulie trebuia sa marcheze primii pasi catre un nou guvern pentru Irak. Castigurile politice sunt insa greu de pus in balanta in conditiile in care militantii grupului jihadist Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL) ameninta cu preluarea controlului asupra unor orase intregi si continua ofensiva in Bagdad, capitala tarii.


ISIL controleaza acum mai multe zone de ambele parti ale granitei dintre Irak si Siria, ceea ce a permis crearea unor "porti" pentru transferul de arme si trupe de lupta intre cele doua tari.


Fortele de securitate irakiene s-au retras, miercuri, din centrul orasului Tikrit, dupa lupte impotriva unor militanti care ar fi facut parte din ISIL, in urma carora au murit 52 de membri ai fortelor de securitate din Irak.


Irak a castigat insa doi aliati in acest conflict: fortele de securitate sunt asistate de trupe din Statele Unite, iar militarii siiti din Irak lupta alaturi de irakieni impotriva militantilor suniti care fac parte din gruparea ISIL, in special in jurul capitalei.


Sursa foto: Shutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri