Lichiditatea, principala problema
“Trebuie sa mentinem activitatile de promovare”
“Cred in potentialul pietei de capital romanesti”
Cand vom vedea o bursa matura la Bucuresti?
3 / 5

“Cred in potentialul pietei de capital romanesti”

Dupa 6 luni de interimat, la inceput de mandat definitiv, Anca Dumitru promite ca va face tot ce ii sta in putere pentru a contribui la cresterea lichiditatii pietei bursiere si la dezvoltarea regulilor, mecanismelor si produselor bursiere cel putin la nivelul pietelor dezvoltate din regiune.

“Cred in potentialul pietei de capital din Romania, cred in rolul sau de finantare a economiei si de crestere a randamentului economiilor investite, dar si in rolul nu destul de mult folosit, de a oferi statului posibilitatea de a obtine lichiditate prin vanzarea prin Bursa a unei parti din participatiile la companiile pe care le detine”, a mai spus ea.

Concret, directorul bursei prezinta cateva din directiile pe care le au in plan, in procesul de crestere si dezvoltare:

• Activitati destinate atragerii de noi emitenti pe piata reglementata (de stat, societati promovate de pe Piata RASDAQ, alte companii private), cresterii free-float – promovarea finantarii prin emisiuni de obligatiuni.

• Activitati destinate promovarii pietei de capital, a mecanismelor bursiere pentru toate categoriile de investitori.

• Dezvoltarea in cadrul BVB, impreuna cu participanti interesati, de noi produse financiare, adaptarea corespunzatoare a Codului BVB si actiuni de promovare a produselor impreuna cu participantii implicati.

• Infiintarea unui sistem alternativ de tranzactionare / clarificarea statutului Pietei RASDAQ impreuna cu CNVM si crearea, astfel, a unui cadru de tranzactionare si pentru emitentii care nu indeplinesc conditiile de listare pe o piata reglementata, dar care ar putea beneficia in acest mod de accesul la finantare prin emisiune de actiuni sau obligatiuni.

• Dezvoltarea, impreuna cu Depozitarul Central, a unor mecanisme destinate aducerii pe piata bursiera a unor actiuni listate pe piete reglementate din alte tari.

• Derularea, impreuna cu CNVM a unor actiuni de promovare si dezvoltare a pietei de capital: facilitati fiscale pentru companiile listate pe piata reglementata, continuarea politicii de neimpozitare a castigurilor din transferul titlurilor de valoare si cele de mai sus.

“Implicarea CNVM este foarte importanta in toate aspectele privind piata de capital: reglementare, supraveghere, control, dezvoltare. Responsabilitatea este foarte mare, la fel si volumul de lucru. Toate noutatile se reflecta in modificari de regulamente, a caror respectare trebuie urmarita si nerespectarea sanctionata”, explica Dumitru.

Directorul admite ca si bursa are rolul sau in acest proces, avand in plan realizarea unui soft de supraveghere, ale carui principii ar trebui sa fie formulate cu consultarea colegilor din departamentele specializate din CNVM, care au multa experienta.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri