Lichiditatea, principala problema
“Trebuie sa mentinem activitatile de promovare”
“Cred in potentialul pietei de capital romanesti”
Cand vom vedea o bursa matura la Bucuresti?
4 / 5

Cand vom vedea o bursa matura la Bucuresti?

Pentru a continetiza mai bine notiunea de amturitate, este important sa avem in minte exemple precum bursa din Polonia sau cea din Varsovia. Drumul este lung, dar premisele exista,

“Din punct de vedere al diversificarii instrumentelor financiare prezente pe piata, sunt convinsa ca ne vom apropia foarte mult de piata poloneza intr-un timp foarte scurt”, estimeaza Anca Dumitru.

Ca si la Bursa din Varsovia, astazi la BVB nu se mai tranzactioneaza doar actiuni, ci investitorii pot realiza operatiuni cu obligatiuni municipale si corporative, cu titluri de stat, cu instrumente financiare derivate.

“In viitorul foarte apropiat vor fi disponibile la BVB si instrumente ceva mai sofisticate, cum ar fi unitatile de fond legate de index sau produsele financiare structurate”, promite directorul BVB.

In ce priveste nivelul lichiditatii, este mai greu de prevazut. “Trebuie sa recunoastem ca bursa din Varsovia a cunoscut un ritm accelerat de dezvoltare si pentru ca economia poloneza este mai performanta, pentru ca statul a sustinut dezvoltarea pietei de capital, pentru ca nivelul mediu al veniturilor si rata economisirii in Polonia sunt mai ridicate decat in Romania, pentru ca reforma sistemului de pensii s-a realizat inca din anii 90 si cred ca enumerarea ar putea continua”, explica Dumitru.

De aceea, poate fi mai dificil de atins aceste performante pe termen mediu sau scurt, dar Dumitru crede ca decalajul din acest moment va fi redus simtitor in anii urmatorii.

Practic, o solutie miraculoasa nu exista pentru cresterea pietei. Dar sunt foarte multe lucruri de facut, care impreuna, vor grabi acest proces
“Cred ca Bursa a inceput sa se maturizeze si cred ca si sprijinul presei specializate contribuie foarte mult”, a conchis directorul BVB.

Citeste toate articolele din campania "Investitor roman, caut bursa matura", proiect sustinut de Intercapital Invest.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri