5 / 6

Caruselul, cea mai populara metoda de frauda

"Caruselul" este denumirea celei mai folosite metode de evaziune fiscala din Romania si este folosita in special in cazul tranzactiilor cu legume si fructe, motiv pentru care preturile acestor alimente aduse din strainatate au explodat, ca sa lase loc unor profituri imense facute de evazionisti.

Dupa cum a scos in evidenta o ancheta a Romania, te iubesc, cu aceasta schema importatorii de legume si fructe reusesc sa pacaleasca statul si sa ridice preturile marfii aduse de peste granita de 2-3 ori.

Cum functioneaza "caruselul" in afacerile cu legume si fructe? Un depozit comanda produsele din strainatate prin intermediul altei firme care nu exista in acte, fiind creata special pentru a face evaziune fiscala. Aceasta firma fantoma importa rosii cu 100 de lei paletul si le vinde la respectivul depozit cu 300 lei, facand astfel un profit urias.

Firma fantoma are la dispozitie 55 de zile pentru a-si achita darile la stat, TVA si impozitul pe profit. Dar, in aceste 55 de zile introduce sute de tiruri in tara cu marfa.

Pe de alta parte, depozitul si patronul depozitului, care de cele mai multe ori controleaza acea firma fantoma, nu fac niciun profit din vanzarea paletului de rosii la pretul de 300 de lei catre supermarket-uri, nefiind obligati sa plateasca impozit pe profit sau TVA. Firma fantoma, insa, a disparut, fiind vanduta catre persoane fara identitate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri