1 / 5

Unde lasam bacsis?

Atunci: Americanii au o relatie speciala cu bacsisul, care dateaza inca de pe vremea Razboiului Civil, potrivit The NewYorker. Datina oferirii catorva dolari, in semn de recunostinta pentru servicii de foarte buna calitate a prins insa greu, intalnind adesea, opozitia unor intregi clase sociale. De exemplu, printre detractorii bacsisului ca obicei social se numara celebra publicatie The Times, care sustinea ca aceasta practica stabileste o relatie nefireasca intre client si prestator de servicii, de tipul celei dintre stapan si servitor, nepotrivita unei democratii fervente.

"In trecut, la noi bacsisul se practica ca o forma de plata de sine statatoare, datorita influentelor venite dinspre Imperiul Otoman. Am luat de la turci chiar o serie intreaga de termeni: bacsis, pesches, ciubuc, toate din sfera cadourilor, micilor atentii. Pe vremuri se lasa bacsis si pentru ca salariile respectivilor prestatori erau mici si oamenii doreau aceleasi servicii cand reveneau la respectivul restaurant sau frizer", precizeaza sociologul Alfred Bulai (foto sus), conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.

In Romania, termenul a fost imprumutat din limba turca, potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, de la originalul “bahsis”, care inseamna Suma de bani data, peste plata cuvenita, pentru un serviciu personal, pentru a castiga bunavointa sau protectia cuiva. Ca si in alte tari din lume, bacsisul la noi era atributul celor bogati, care, prin acest gest, se milostiveau de patura saraca, oferind cativa banuti celor care le serveau la masa.

Acum: In timp, americanii s-au obisnuit sa lase bacsis si, incet, incet, a devenit o adevarata obsesie. Astfel, multe restaurante, cafenele si saloane de ingrijire personala din Statele Unite tiparesc, la finalul notei de plata si suma aferenta bacsisului, in timp ce altele prefera sa lase, undeva, la vedere, un borcan etichetat elegant pentru bacsis.

Toate ghidurile turistice si emisiunile cu profil cultural mentioneaza faptul ca in Japonia si Australia nu se lasa bacsis, unele mentionand ca gestul poate fi interpretat ca o ofensa, in cazul localurilor mai traditionaliste.

In Europa, opiniile sunt impartite. Daca in zonele Mediteranei, pe meniu si/sau pe nota de plata se specifica statutul bacsisului (servizio incluso, non incluso, in Italia, n.red.), in majoritatea restaurantelor din tarile nordice se presupune ca bacsisul este inclus deja in nota de plata.

De asemenea, multe bloguri si site-uri de calatorii recomanda ca in Europa Centrala si de Est, plata bacsisului sa se faca direct la ospatar, fara a se lasa pe masa, deoarece exista riscul ca altcineva sa isi insuseasca maruntul.

In Romania, potrivit unor surse din piata prestarii de servicii, care au dorit sa ramana anonime, clientii lasa bacsis in restaurante, baruri si cafenele, la livrarea unor produse de tip fast-food, la frizerie sau cosmetica, formatiilor muzicale care presteaza live in localuri, la nunti sau alte petreceri private si la taximetristii “care nu ii plimba in afara rutei cele mai scurte”.

George Butunoiu (foto jos)
, unul din cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata locala si un vizitator frecvent al restaurantelor, este de parere ca in Romania, personalul din servicii are o atitudine agresiva in legatura cu bacsisurile, pe care le considera obligatorii.

"Stiu ca in Suedia este o raritate sa lasi bacsis la restaurante. Nu e ca in Romania, unde lumea se simte chiar obligata sa lase ceva pe langa nota de plata. In unele locuri sunt chelneri care isi opresc singuri bacsisul si este foarte deranjant. Daca le atragi atentia sau nu le dai un procent din nota, se uita urat la tine sau chiar te iau la rost, ceea ce nu este normal", a declarat Butunoiu, unul dintre fondatorii proiectului Restograf.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri