4 / 5

Ce spun specialistii?

"Noi avem obiceiul asta din originile noastre orientale, de pe vremea cand bacsisul era chiar o forma de plata a serviciilor. Sunt si tari unde nu se obisnuieste sa se lase bacsis. De regula, se da bacsis pentru o foarte buna prestatie, in semn de multumire. In Romania, unde serviciile de acest gen (frizerie, restaurante) erau foarte standardizate, pe salarii foarte mici, era normal sa lasi bani in plus la nota de plata, dar in ale tari, cu culturi diferite, nu vorbim de aceeasi situatie. In Germania, de exemplu, nu se da bacsis ca in Italia, unde au suma trecuta, ca parte din nota de plata. Depinde, bineinteles, si de cat de mare este restaurantul, cafeneaua si cat de cunoscut. Cele mari au aceste sume trecute oficial si impozitate, la cele mici, fiecare lasa cat doreste", a declarat sociologul Alfred Bulai, conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.

George Butunoiu, in calitatea sa de critic neoficial al restaurantelor din Romania aduce in discutie si problema fiscalitatii, sugerand ca la noi in tara, bacsisul este ilegal, din punct de vedere al legislatiei.

"Problema cea mai mare este ca la noi, ospatarii si taximetristii isi opresc singuri ce considera ca li se cuvine, pe langa suma totala de plata. Daca in unele tari din strainatate aceasta problema a impozitarii bacsisurilor a fost rezolvata, in Romania mai avem mult de lucru. Au existat cateva voci in Parlament care au propus astfel de proiecte de lege in cazul restaurantelor, dar toate au ramas simple propuneri. Astfel, bacsisul in Romania a fost si ramane ilegal din punct de vedere al legislatiei", afirma Butunoiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri