2 / 6

Pachete de fotografii si servicii

Rares Pulbere declara ca aceasta pasiune s-a transformat pentru el intr-un model de business personal si se simte norocos ca poate face ce-i place si, in acelasi timp, sa fie recompensat pentru asta.

Principalul criteriu in functie de care stabileste un pret pentru serviciile sale este calitatea produsului final si timpul alocat pentru realizarea acestuia.

„Contrar opiniei generale, o fotografie nu este niciodata gata in momentul in care apesi pe butonul de declansare al aparatului. Acesta este doar varful icebergului”, explica fotograful.

Urmeaza apoi un intreg proces de selectie, post-procesare si design, iar timpul alocat unei singure nunti poate depasi chiar doua saptamani.

In ceea ce priveste castigul, in timp ce fotografii de top din alte tari se pot lauda cu sume de 200.000 dolari pe o singura nunta fotografiata, in Romania tarifele sunt mai modeste, cu varfuri de 3.000-4.000 de euro, „recordul” personal fiind de 2.500 de euro.

Cu toate acestea, fotograful subliniaza faptul ca aceste sume maxime se ating foarte rar, iar majoritatea celor care ii solicita serviciile nu sunt oameni cu bani, ci doar persoane care apreciaza aceasta arta, pun accent pe fotografii in organizarea nuntii si sunt dispusi sa faca un efort in acest sens.

Pachetele sale de fotografii pentru nunta au preturi care incep, in general, de la 1.200 de euro, dar, in functie de cerintele si optiunile clientului – sesiune foto de logodna, „trash the dress”, dimensiuni sau coperti speciale la albume – pretul mai poate urca. Spre exemplu, un pachet care include documentarea fotografica a intregului eveniment, sesiune foto de logodna, numar nelimitat de fotografii capturate, DVD cu fotografiile la rezolutie mare, slideshow de nunta si album de nunta cu coperta din piele costa 1.500 de euro.

„Nu exista un pachet valabil pentru toata lumea, fiecare cuplu avand propria personalitate, care se reflecta in cerintele pe care le au de la mine”, completeaza Pulbere.

Efectele crizei financiare s-au simtit si in lumea fotografilor de nunti, Rares Pulbere marturisind ca, pentru el, cea mai grea perioada a reprezentat-o sezonul trecut, martie – octombrie 2009. Contextul economic s-a reflectat in activitatea pe care o desfasoara prin prisma nuntilor amanate, sau chiar anulate.

„Inevitabil, am observat si o atentie evident sporita a clientilor atunci cand vine vorba de banii cheltuiti, dar si o orientare spre pachetele de buget, mai ieftine, in detrimentul produselor premium”, adauga Pulbere.

Foto: La atac! – Locul III, sectiunea fotografie de nunta

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri