3 / 6

George Butunoiu: Viata personala e o aspiratie pentru cei destepti si puternici

George Butunoiu (foto), proprietarul firmei de consultanta in resurse umane George Butunoiu, precizeaza inca de la inceput ca trebuie trasata o linie clara intre manageri si antreprenori.

Antreprenorii sunt cam peste tot la fel, asa au fost intotdeauna si nu cred ca se vor schimba vreodata. Deoarece ei se implica aproape total in businessurile pe care le dezvolta, va fi aproape imposibil pentru un antreprenor sa detaseze, chiar si partial, viata profesionala de cea personala. Nu numai ca e normal sa fie asa, ci ar parea chiar ciudat sa vezi un antreprenor serios complet detasat de cele ale businessului in timpul lui liber . Dupa cum si invers e cam cidat, sa vezi un angajat care nu isi separa, macar pe jumatate, cele doua « vieti»”, declara Butunoiu.

Pe de alta parte, el considera ca un angajat in aceasta postura iti da mult de gandit, iti ridica multe semne de intrebare legate de profesionalismul lui, legat de motivele pentru care face asta sau de personalitatea lui. Cu alte cuvinte, ceea ce e normal la un antreprenor e ciudat la un angajat, si invers.

„In alta ordine de idei, o viata profesionala care iti acapareaza toata existenta e un fel de salvare pentru foarte multi oameni (cei mai multi, as spune eu), care nu ar sti ce sa faca cu mai mult viata personala, cu mai mult timp pentru ei insisi, din simplul motiv ca nu mai stiu sa faca nimic altceva - si asta in ipoteza ca au stiut vreodata”, este de parere George Butunoiu.

In plus, el crede ca, sa te "arunci” in cariera e cel mai simplu lucru de pe lumea aceasta, il poate face oricine. Pe cei mai multi ii sperie de moarte sa ramana, chiar si pentru o clipa, fata in fata cu ei insisi, pentru ca nu vad nimic. Atunci se arunca cu disperare pe biata viata profesionala, ca sa ii salveze.

„Au tot timpul nevoie de alti oameni in jur, au nevoie sa le paseze cat mai multe responsabilitati, chiar cu pretul renuntarii la o buna parte din libertate. Pascal stia asta cu mult inaintea noastra : «Cea mai mare nenorocire a omului este sa stea singur intr-o odaie». Adica sa ramana cu el insusi. Daca intrebi 100 de studenti, nici macar pe cei din anii cei mai mari, despre care e cel mai important lucru in viata, 99 iti vor raspunde in cor : «cariera». Asta vad in jur, asa ii invata profesorii. Insa acesta e singurul lucru pe care il stiu pe lumea asta, cel mai la indemana, «servit pe tava» de catre societate si de catre toti ceilalti. Si pentru care nici macar nu mai trebuie sa gandesti cu capul tau, totul e sistematizat si gata servit”.

In concluzie, el considera ca, a avea o viata personala e un lucru extrem de complex. In primul rand, tine de un sistem axiologic ce nu e deloc la indemana oricui. Apoi, tine de inteligenta, de educatie, de cultura si de noroc, in buna masura - adunand aici toate lucrurile care nu (prea) mai depind de tine. Viata personala e o aspiratie pentru cei destepti si puternici. Pentru ceilalti e un chin.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri