Povestea CosmeticPlant a inceput in 1991 intr-o camaruta de 35-40 mp cu o oala de fiert rufe modificata si cu multa pasiune si incredere. Anul trecut, businessul genera afaceri de 7,5 mil. lei (circa 1,7 mil. euro), iar trendul este de continua crestere. Susana Laszlo, director general Cosmetic Plant si fiica fondatoarei companiei, a povestit pentru wall-street.ro cum arata piata de cosmetice locala, ce planuri de dezvoltare a brandului exista si care sunt provocarile in piata.

Cosmetic Plant, business inceput in 1991, a inregistrat in 2014 o cifra de afaceri de 7,5 mil. lei, o crestere de circa 6% prin comparatie cu anul precedent. Pentru 2015, compania estimeaza o majorare de 10% a businessului, dupa ce primul trimestru a adus un plus de 25%. „Daca totul merge conform planurilor, estimam o crestere de peste 10% a afacerilor la nivelul intregului an 2015. Desigur, aceasta evolutie va fi puternic influentata de cat de calduros va fi sezonul estival, deoarece produsele pentru protectie solara reprezinta un procent important din vanzarile noastre”, a declarat Susana Laszlo.

Cosmetic PlantBazele business-ului Cosmetic Plant au fost puse in 1991 de catre Ileana Mester, mama Susanei Laszlo, o farmacista cu o experienta de peste 20 de ani in cosmetologie. “Cu siguranta, inceputul nu a fost unul usor. In prima perioada, mama lucra singura, intr-o cladire de 35 – 40 mp, iar primul malaxor pentru fabricarea cremelor a fost confectionat de catre un inginer clujean dintr-o oala de fiert rufe. Primele creme Cosmetic Plant au fost fabricate in serie mica, iar etichetele erau scrise de mana”, povesteste Susana Laszlo.

Prima investitie majora a fost realizata abia cu 6 ani mai tarziu, in 1997, cand productia s-a mutat intr-o cladire adecvata si au fost cumparate primele utilaje profesionale. Apoi, an de an, echipamentele din fabrica au fost imbunatatite si s-a investit intr-un malaxor si un utilaj de umplut tuburi. Astfel, incet-incet, afacerea a inceput sa creasca. „In anul 2007 am finalizat construirea unei cladiri noi, insa cum la momentul respectiv aceasta era prea mare pentru nevoile noastre, a fost inchiriata si abia in primavara anului 2013 am mutat aici fabrica, depozitul si birourile administrative. Acesta a fost un proiect de investitie major pentru Cosmetic Plant, absorbind aproape 3,5 milioane lei. Cladirea are o suprafata utila de 1.700 mp si este conforma cu standardele europene referitoare la productia de produse cosmetice”, spune Susana Laszlo, care mentioneaza ca certificarile si premiile internationale reprezinta, de asemenea, momente cheie pentru business (medalii de aur la World Quality Selections Bruxelles in 2013 si 2014- n.r.).

Mutarea in noul sediu si pregatirea sectiei de productie si a noului sediu pentru a corespunde cerintelor pentru certificarea GMP (obtinuta la final de 2013) reprezinta, potrivit managerului, cel mai dificil moment din istoria businessului. „Consider ca cel mai dificil moment in istoria businessului nostru a fost pregatirea noului sediu si a sectiei de productie pentru a corespunde cerintelor riguroase impuse de obtinerea certificarii GMP. A fost nevoie de regandirea intregului proces de productie si a fluxului tehnologic, prin consultarea cu mai multe firme si persoane specializate pentru clarificarea tuturor detaliilor necesare”, spune Laszlo.

cosmetic plantCe a invatat in fiecare din aceste momente cheie ca antreprenor? “Am invatat foarte mult in procesul de implementare a standardelor ISO (2004) si GMP (2013), mai ales in privinta importantei planificarii, ordinii si disciplinei in toate activitatile intreprinse de catre firma, de la productie pana la vanzari. De asemenea, am inteles tot mai bine si am constientizat importanta lucrului in echipa si a conlucrarii cu specialisti competenti”, spune Susana Laszlo.

Femeia de afaceri spune ca in toti acesti ani unul dintre invataminte importante trase este importanta reinvestirii profitului, „care in cazul firmei noastre este principala sursa de crestere a businessului, avand in vedere faptul ca din anul 2006, an de an, intregul profit a fost destinat dezvoltarii si cresterii firmei. Am invatat totodata importanta credibilitatii financiare si a corectitudinii fata de angajati si parteneri atat din punct de vedere al punctualitatii platilor, cat si din punct de vedere al stilului de management si comunicare”, mai spune Laszlo.

Ce urmeaza pentru businessul Cosmetic Plant?

Unul din obiectivele principale ale Cosmetic Plant pe termen scurt si mediu este cresterea exporturilor. “La fel de importanta ni se pare insa si continuarea modernizarii si automatizarii liniei de productie, cu scopul cresterii productivitatii si reducerii costurilor de productie”, declara managerul, care mentioneaza ca vitala in business este si lansarea de game noi de produse sau extinderea celor existente, pentru a veni in intampinarea nevoilor si asteptarilor clientilor.

Chiar daca in trimestrul 1 al anului 2015 compania a inregistrat o crestere de 94% a exporturilor fata de aceeasi perioada a anului 2014, exporturile nu reprezinta deocamdata o pondere foarte mare in business. Totusi, Cosmetic Plant este in proces de crestere a pietelor de export, trei noi tari fiind adaugate in prima parte a anului: Iordania, Portugalia si Republica Moldova.

„Pentru viitor, obiectivul nostru principal ramane cresterea exporturilor prin promovarea mai agresiva a produselor noastre pe pietele straine. Tocmai ne-am intors de la Targul international Beautyworld Middle East din Dubai, unde produsele noastre au fost foarte bine primite si au prezentat interes pentru distribuitorii si comenciantii din regiunea respectiva. Totusi, chiar daca incercam sa fim proactivi in ceea ce priveste tarile in care dorim sa exportam produsele Cosmetic Plant, rezultatele depind in mare masura de contactele si solicitarile pe care le vom primi din partea acestora. Pentru anul 2015 estimam o crestere de 42% a exporturilor fata de anul 2014”, completeaza directorul general Cosmetic Plant.

cosmetic plantPe plan local, produsele Cosmetic Plant se vand in primul rand prin magazine naturiste, farmacii si retele de farmacii (Catena si Remedium, de exemplu), insa compania este prezenta si in lantul de drogherii DM DrogerieMarkt, respectiv in lanturile de super- si hypermarketuri cum ar fi Cora, Auchan, XXL Mega Discount si Profi.

Compania a lansat si un magazin online Cosmetic Plant, insa momentan managerul vede acest canal de vanzari mai degraba ca o modalitate de a deservi zone in care nu este prezenta in magazinele fizice. „Magazinul online Cosmetic Plant nu este pentru noi un canal de vanzare de baza. Rolul primordialal al acestuia este sa asigure servirea clientilor din zonele in care produsele noastre nu ajung prin unitatile de vanzare clasice. In centrul atentiei noastre va fi si in continuare dezvoltarea retelei de distribuitori si magazine partenere”, spune Laszlo. Shop-ul Cosmetic Plant a prins avant in primavara anului 2014, cand a fost relansat in forma actuala, inregistrand o crestere de aproape 150% fata de anul 2013.

Cum arata piata de cosmetice din Romania

Piata de cosmetice din Romania este o piata in dezvoltare, inregistrand in anul 2014 o crestere de aproximativ 5% fata de anul precedent, crestere care estimeaza Laszlo ca se va realiza si in acest an. In momentul de fata piata cosmeticelor din Romania este printre cele mai putin dezvoltate piete din Europa, avand in vedere faptul ca in tarile din regiune consumul de cosmetice este aproape dublu, iar pe pietele cu traditie chiar de 4-5 ori mai mare. Totusi, potrivit managerului Cosmetic Plant consumatorii romani se documenteaza din ce in ce mai mult cu privire la importanta ingrijirii pielii si sunt tot mai atenti in ceea ce priveste ingredientele incorporate in produsele cosmetice si trendurile internationale. Acest lucru va conduce treptat la maturizarea pietei romanesti si la cresterea continua a ponderii produselor cosmetice destinate ingrijirii tenului fata de cele de machiaj.

„Este greu de estimat cat la suta din piata este acoperita de catre brandurile romanesti, insa strict pe partea de ingrijire a tenului estimez o cifra in jur de 15%. Sunt insa convinsa ca in viitorul apropiat vom asista la o crestere usoara a ponderii producatorilor romani de cosmetice in defavoarea brandurilor internationale. Asa cum am subliniat mai sus, consumatorii romani devin de ce in ce mai informati si vor constientiza treptat ca un produs mai scump nu inseamna neaparat un produs mai bun, ci adesea este vorba doar de un ambalaj mai elegant si cheltuieli de marketing mai mari incorporate in pretul de desfacere”, a apreciat Laszlo.

Una din provocarile cu care se confrunta toti producatorii autohtoni, spune managerul, este bugetul de marketing net inferior celui de care dispun companiile internationale, ceea ce face promovarea brandurilor romanesti sa aibe de suferit. Bugetul de marketing a companiei este de obicei in jur de 5 % din cifra de afaceri.

“O alta provocare ar fi cea legata de achizitia ambalajelor – ma refer aici la tuburile, flacoanele si borcanele in care ambalam produsele noastre. Sunt foarte putini producatori autohtoni de ambalaje si calitatea ofertei acestora nu intotdeauna este in concordanta cu toate reglementarile impuse de standardele de fabricatie GMP. Astfel, suntem nevoiti sa achizitionam aceste ambalaje din strainatate, deci ne confruntam cu preturi mai mari, termene de livrare mai lungi, constrangeri cantitative destul de mari si cheltuieli de transport mai mari”, mai spune Susana Laszlo.

„Industria cosmetica fiind o ramura foarte dinamica si in plina dezvoltare, este imperios necesar, daca vrei sa fii in top, sa tii pasul cu progresul tehnic. Avand in vedere acest lucru, in momentul de fata pregatim o noua retehnologizare, printr-un proiect cofinantat de UE, care recent a primit aprobarile necesare. Acest proiect prevede achizitionarea a inca doua utilaje moderne pentru unitatea noastra de productie”, a adaugat Laszlo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri