1 / 8

"Intr-un laborator de cercetare, as putea sa ma concentrez pe un singur proiect"

Conform unui studiu citat de Harvard Business Review, persoanele distrase de un mail care tocmai a intrat in inbox sau de un apel telefonic au dat un randament cu 10 puncte mai mic la testul IQ decat in conditii normale. De fapt, nu facem mai multe lucruri in acelasi timp, ci ne impartim atentia in mai multe directii, intrerupem activitatea pe care o desfasuram intr-un mod neproductiv, iar procesul acesta ne mananca timpul.

Mai mult decat atat, studiile arata ca cei care se concetreaza pe tot mai multe activitati in acelasi timp dau dovada de o competitivitate tot mai scazuta, asa ca, in acest caz, exercitiul sau obisnuinta nu ajuta.

Totusi, managerilor le este dificil sa se desprinda de acest program de lucru, mai ales atunci cand isi propun sa fie prompti si de asta depinde bunul mers al afacerilor pe care le conduc.

Ilinca Paun (foto),
managing director la Colliers International, spune ca isi imparte timpul petrecut la birou intre discutii cu colegii, sarcini de rezolvat si initiative importante la care lucreaza.

Cu toate acestea, prefera in general sa se concentreze pe fiecare activitate sau proiect pe rand, dar vrea totodata sa fie disponibila atunci cand cineva doreste sa discute cu ea in legatura cu anumite situatii care apar, asa ca de multe ori intrerupe si revine ulterior asupra activitatii respective.

“Incerc sa nu fiu ocupata cu taskuri sau intalniri mai mult de 2 ore, astfel incat sa nu intarzii verificarea mailurilor prea mult si sa pot raspunde in maxim 3 ore la orice intrebare sau cerinta. Cam o treime din timp insa mi-o petrec la birou, scriind mailuri sau raspunzand la cele primite”, spune Ilinca Paun.

De asemenea, ea adauga ca este multumita deocamdata cu acest stil de lucru si spera ca pe viitor sa poata include mai mult timp pentru a citi si a invata lucruri noi.

In acelasi timp, ea considera ca stilul multitasking de a lucra tine si de factori precum functia ocupatia sau domeniul de activitate.

“Daca as lucra intr-un laborator de cercetare, probabil mi-ar fi mai usor sa ma concentrez pe un singur proiect, insa sa conduci o companie de consultanta presupune o serie de sarcini diferite, care se succed cu rapiditate si care presupun interactiune cu cei din jur, clienti sau colegi”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri