2 / 4

Daca am bani, in ce ii investesc?

Dupa momentul Lehman clientii de private banking au decis ca trebuie sa isi plaseze banii - sute de mii, milioane de euro - in produse cat mai sigure, dar care ofera randamente cat mai ridicate. “Daca inainte de criza clientii incepusera sa investeasca si in produse care prezentau un grad de risc putin mai ridicat decat cele clasice, dupa momentul de panica ei s-au intors spre acele investitii extrem de sigure - depozite, conturi de economii, titluri de stat”, detaliaza Octavia Cutus (foto).

Managerii de private banking considera ca acum este perioada cea mai buna pentru a atrage noi clienti, deoarece acestia au constientizat ca trebuie sa isi investeasca banii cu atentie si sa incerce sa obtina castiguri reale.

“Clientii sunt foarte preocupati de banii lor si economisesc pentru perioade mai dificile, iar acesta este momentul potrivit ca sa cautam noi clienti. Cel mai des ei ne intreaba care este cel mai bun lucru pe care sa il faca cu banii lor - <Daca am bani, unde sa ii plasez acum?>. Clientii cauta un partener care sa le ofere sfaturi pe plan financiar. La scoala invatam foarte multe lucruri, dar nu invatam cum sa ne administram banii”, explica Catherine McGrath, directorul departamentului de clienti de top din cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Produsele sigure au inceput sa fie cele mai cautate de catre clientii de private banking, astfel ca majoritatea activelor gestionate de cei mai mari jucatori de pe aceasta piata sunt investite in depozite, conturi de economii sau titluri de stat. Fiecare banca se consulta cu clientii sai pentru a afla care este nivelul de risc pe care acestia sunt dispusi sa si-l asume atunci cand vine vorba de investitii de milioane de euro, apetitul pentru risc fiind cel care orienteaza clientii catre produsele potrivite lor.

“Avem clienti care vor sa investeasca in titluri de stat, dar si clienti care investesc in fonduri. Cred ca ei au nevoie de mai multe alternative, de o varietate de fonduri monetare si de depozite structurate, iar in acest moment piata ofera oportunitati limitate. Noi vrem sa le aducem clientilor mai multe variante”, afirma Catherine McGrath.

Raiffeisen Bank are ca tinta pentru segmentul de Premium Banking clientii de top, dar si pe cei cu venituri peste medie. In prezent, departamentul de clienti de top din Raiffeisen are in administrare active de circa 1 miliard de euro.

“Cea mai confortabila varianta pentru clientii care doresc sa isi plaseze banii sunt produsele cu venit fix - obligatiuni si titluri de stat, dar am fost si martorii cresterii apetitului clientilor pentru depozitele structurate”, afirma Marijana Vasilescu, adaugand ca cea mai importanta sarcina pentru bancherii de private banking este sa inteleaga ce vor clientii sa faca cu banii si pe ce perioade de timp pentru a vedea care sunt produsele de economisire sau investitii ce se muleaza pe dorintele lor.

Vazand interesul clientilor de private banking pentru produse alternative, RBS Romania a reactionat rapid dezvoltand impreuna cu trezoreria diverse tipuri de depozite structurate sau legate de anumite valute pentru a putea propune diverse variante de investitii in functie de apetitul pentru risc. RBS are in administrare pe segmentul de Preffered Banking active in valoare de 200 de milioane de euro, cea mai mare parte a acestora fiind plasate in depozite simple sau structurate si intrumente cu venit fix.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri