1 / 4

Austriecii vor bursa energetica in Romania

“Intregul sistem energetic va avea nevoie de investitii straine. Una dintre recomandarile cheie pe care le sustin este infiintarea la Bucuresti a unei burse de energie, prin care sa fie stabilite preturile corecte. Fara o piata libera aproape niciun investitor strain nu va fi interesat sa aduca bani in acest sector romanesc”, a declarat Schwarzinger, la deschiderea oficiala a sedintei Bursei de Valori Bucuresti (BVB) .

Acesta spune ca o posibila solutie ar putea sa fie si privatizarea OPCOM, in conditiile in care statul roman ar fi de acord. Ambasadorul si oamenii de afaceri din Austria spun ca au purtat discutii cu reprezentantii guvernului despre liberalizarea tranzactiilor energetice.

“Pana acum am primit reactii precaute deoarece sunt multe conflicte de interese in joc. Incercam sa ii convingem de utilitatea unei astfel de piete, sau chiar de necesitatea acesteia, avand in vedere ca atat Uniunea Europeana cat si FMI sustin liberalizarea preturilor”, mentioneaza Michael Schwarzinger (foto).

Diplomatul a comparat situatia Romaniei cu cea din Austria de acum 25 de ani, cand preturile se aflau de asemenea sub controlul statului. „Sectorul era o adevarata <minge politica>, fara dividende si care care depindea permanent de subventii”, a explicat ambasadorul.

Schwarzinger a mai adaugat ca increderea investitorilor in Romania a scazut, dupa ce statul si-a anuntat intentia de infiintare a doi giganti energetici prin comasarea actualelor companii din domeniu, masura fiind criticata la nivel international.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri