1 / 6

Piata trece printr-o criza profunda de imagine

Dupa ani buni de criza financiara care a scuturat din temelii piata de capital, 2012 a adus evenimente neplacute majore si cu efecte negative in piata. Anul care incepuse cu asteptari uriase s-a transformat in cel mai greu an pentru jucatorii acestei industrii.

Pe scurt, 2012 poate fi considerat anul in care totul s-a schimbat, dar nimic nu s-a revizuit pe bursa. Scandalul Sima, revolutia de la SIF Muntenia, povestea fara sfarsit de la Sibex, inchiderile unor firme de brokeraj de top, amanarea privatizarilor sau esecul de la Oltchim sunt evenimente care eclipseaza total reusitele timide precum oferta Transgaz sau emisiunile GDF Suez.

Sirul acestor evenimente, care a culminat cu scandalul national al fugii lui Cristian Sima, a aruncat piata de capital intr-o criza majora de imagine.

In contextul in care oricum numarul de investitori este in scadere, comparatiile cu casino, joc de noroc sau “loc pentru excroci”, facute de diversi comentatori omniprezenti pe posturile de televiziune, a spulberat incercarile minore de atragere de investitori noi.

Mai grav este ca mai-marii pietei nu au reusit sa gestioneze aceasta criza de imagine atunci cand a izbucnit, au adoptat atitudine de tacere si au iesit cu intarziere, incercand sa ascunda gunoiul sub pres si sa nege ca piata ar avea vreo legatura cu Sima. Atitudinea n-a facut decat sa agraveze perceptia generala, mai ales ca era evident chiar si pentru nescunoscatori ca Sima a fost un produs al pietei de capital romanesti.

Ne place sau nu, este important ca liderii sa accepte aceasta situatia si sa vina cu solutii pentru reparare. Daca vor ramane cramponati in iluzia ca lucrurile nu sunt asa de grave, este posibil ca ele nu poate fi rezolvate.

Sursa foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri