Cu echipe noi de conducere si promisiuni de la Guvern ce pareau mai reale ca niciodata, avand in vedere presiunile FMI, piata de capital romaneasca incepea anul 2012 cu perspective excelente. Daca tragem insa linie la sfarsitul lui decembrie, ramanem aproape numai cu dezamagiri.
2012 a inceput cu schimbarea conducerii BVB, Stere Farmache fiind inlocuit de la sefia Bursei din Bucuresti cu Lucian Anghel, reprezentant al noului val de actionari format in special din banci si fonduri de investitii.

Inlocuirea “dinozaurilor” de la BVB si Sibex, asa cum ii numea ironic Cristian Sima - omul care cateva luni mai tarziu urma sa fuga din tara - pe fostii sefi ai burselor, nu a adus practic nicio schimbare cu adevarat vizibila la nivelul celor doua piete din Romania.


Astfel, BVB a continuat sa spere ca statul va lista companii noi, a pierdut aproape jumatate de an sa aleaga si sa obtina avizul CNVM pentru noul director, iar apoi… anul s-a incheiat.

Singurele plusuri pentru piata de la Bucuresti au fost vanzarea ofertei Transelectrica si inchiderea cu succes a ofertei de obligatiuni corporative realizata de GDF Suez Energy. Un alt eveniment pozitiv care trebuie mentionat este si lansarea primului ETF (exchange traded fund) in Romania, care insa in prezent inregistreaza tranzactii dezamagitoare, ce rareori depasesc bariera zilnica de 1.000 de lei.

De cealalta parte, Sibex a inceput anul foarte bine, cu tranzactii si volume in crestere semnificativa, insa in cele din urma totul a fost sters cu buretele dupa scandalul national in care a fost implicat directorul Cristian Sima si dupa ce luptele dintre actionari au dus la o noua schimbare a conducerii, Bursa din Sibiu neavand nici in prezent un director general.

Si conducerea CNVM s-a schimbat in acest an, Carmen Negoita luandu-i locul Gabrielei Anghelache, presedintele din ultimii 11 ani. La modul realist vorbind, in afara de modificarea unor nume in componenta board-ului, nivelul activitatii si al transparentei Comisiei pare sa ramana identic celui cu care am fost obsinuiti in trecut.

De asemenea, rocada dintre PDL si PSD/USL la conducerea Guvernului nu a facut decat sa produca noi dezamagiri pentru piata de capital romaneasca, lunga lista de privatizari anuntata la finele lui 2011 fiind din nou in aer.

Culmea este ca nici dupa ce au inregistrat inca doua esecuri penibile la capitolul privatizari prin intermediul unor vanzari directe (Cuprumin si Oltchim), Guvernul inca ezita cand vine vorba sa faca aceste tranzactii prin intermediul Bursei.

Si pentru ca anul sa fie complet, patru banci importante, printre care ING si UniCredit, au anuntat ca renunta la operatiunile de brokeraj de pe BVB, mutare care fara indoiala va face piata romaneasca mai putin vizibila in randul investitorilor straini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri