1 / 5

Capitalurile speculative mari dau tendinta BVB

Dincolo de toate discutiile din mediul pietei de capital despre evolutia BVB in corelare cu bursele straine, Simionescu o considera total atipica si lipsita de discernamant. Din punctul sau de vedere, cauza acestor scaderi nejustificate este reprezentata de miscarile speculative foarte mari, care dau tendinta pietei.

“Indiferent de rezultatele bune ale emitentilor si de perspectivele macroeconomice promitatoare BVB inregistreaza in continuare scaderi. Nu vad prea multi investitori care sa cedeze si sa vanda acum, cand piata se afla la nivelul anului 2006, ci mai degraba o influentare a pietei de catre capitalurile speculative”, a declarat acesta.

Teoria sa: doua entitati, care controleaza peste 80% din pozitiile short din piata. “Este dificil de crezut ca acestea si-ar fi asumat un asemenea risc daca nu ar fi stiut ca pot influenta piata in directia dorita de pozitiile lor, adica scaderi. Aceasta teorie mi se confirma in continuare. Se observa influente, presiune, a contribuit si contextul international pentru ca au fost corectii majore si au inchis pozitiile cu un profit foarte bun”.

Dovezi clare ale identitatii acestora nu exista. Simionescu sustine ca unii sunt cunoscuti, din raportarile pe care le fac. “In schimb, pe altii nu ii vom afla niciodata. Sunt atatea offshore - uri inregistrate in alte tari care fac tranzactii si pe care noi le contorizam ca fiind capitaluri straine”, a continuat acesta.

Din pacate, pana cand aceste miscari nu vor disparea, evolutia pietei va fi incontinuare imprevizibila si aparent ilogica. “Este dificil de contracarat aceasta miscare, in mod normal, pietele mature se autoregleaza. Dar pe o piata noua, cu investitori cu o cultura investitionala slaba, cu o lipsa a investitorilor institutionali este foarte usor pentru unii sa se foloseasca de mijloacele legale ale pietei pentru a asigura un profit. In acelasi timp, este dificil pentru ceilalti sa contracareze capitalurile speculative”, a continuat directorul Vienna Investment Trust.

La un anumit nivel, capitalurile speculative sunt bune, arata un potential castig pe piata. Cand capitalul investitional este mai mare decat cel speculat, acestia preiau anumite riscuri de la investitori, aduc mai multa lichiditate in piata si merg cu trendul bursei, dar nu il determina. Cand valoarea de capital speculativ o depaseste pe cea investitionala, imprima directia pietei in ce directie vor, iar toti ceilalti practic sunt spectatori, unii dintre ei cedeaza. In orice moment cand in piata sunt fluctuatii foarte mari este clara prezenta capitalurilor speculative, cand in spate, pe fundamente nu exista motive de fluctuatii atat de importante”, a continuat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri