1 / 4

Listarea companiilor detinute de AVAS ar aduce un beneficiu pietei

“In momentul de fata, cresterea economica se bazeaza pe constructii, pe o revenire a unei parti din industrie, si, intr-o oarecare masura, pe agricultura. Bursa noastra este una prea mica, careia nu i se acorda importanta de care are nevoie si de aceea nu are un rol atat de mare in stimularea economiei din Romania”, considera Pandele.

Bursa de Valori de la Bucuresti s-ar putea bucura de un statut mai bun daca ar exista mai multi emitenti si daca ar fi mai bine promovata atat prin randul companiilor care se gandesc la finantarea prin listarea la bursa, cat si printre investitorii de toate marimile.

Analistul afirma ca in cadrul portofoliului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se afla companii si actiuni nelistate, care daca ar intra in circuitul pietei de capital ar aduce atat un plus de lichiditate, cat si un numar mai mare de investitori.

“Anul trecut, discutam cu fostul presedinte AVAS, domnul Orasanu, care declara ca intentioneaza sa listeze o parte din actiunile companiilor incluse in portofoliu, lucru ce nu a avut loc nici pana acum”, afirma reprezentantul Vanguard.

Parerea sa este ca titlurile companiilor din proprietatea AVAS ar trebui vandute prin bursa si chiar daca statul doreste sa poata detina controlul asupra deciziilor managementului o poate face si in alte feluri, decat sa fie unul dintre cei mai mare actionari.

Autoritatea este actionar majoritar la multe companii listate la BVB pe care doreste sa le privatizeze prin licitatii, printre care Oltchim (OLT) si Antibiotice (ATB), ceea ce ar putea influenta in sens negativ interesul investitorilor pentru aceste actiuni.

Pandele considera ca un plus de emitenti pot fi reprezentanti si de companiile detinute de Ministerul Transporturilor, in special cele de transport fluvial si maritim, chiar daca se doreste listarea doar a 5% din numarul actiunilor. “Aceste actiuni ar trebui listate indiferent de conditiile din piata, deoarece acest procentaj este prea mic pentru a fi influentat de o evaluare mai mare in cazul in care preturile titlurilor companiilor listate va fi in crestere”, ne-a declarat analistul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri