3 / 4

Piata de la Bucuresti este prea imatura pentru a creste fara sustinerea externa

“Acum un an, doi cand piata de capital incepuse sa inregistreze cresteri, atat investitorii, cat si specialistii spuneam ca avem o piata matura, insa abia acum ne putem da seama de lipsa de maturitate a lor. Aici nu ma refer neaparat la faptul ca investitorii vand cand piata scade, ci la faptul ca piata nu poate inregistra cresteri pe cont propriu, ci doar intr-o corelare atipica cu bursele internationale”, spune specialistul.

Bursa de la Bucuresti este influentata de intrarile de capital dinafara, venite din partea de fondurile de pensii si de investitii care vin sa cumpere actiuni deoarece au descoperit in Romania o piata de capital emergenta cu potential de crestere, o economie in urcare sustinuta si companii cu rezultate financiare foarte bune.

In momentul de fata, acesti investitori institutionali au iesit din piata, nu neaparat din cauza scaderilor inregistrate sau din cauza ca economia nu mai are acelasi ritm de crestere, ci pentru ca o parte din ei au probleme cu investitorii, si au expuneri pe mai multe piete, iar intotdeauna bursele emergente sunt primele parasite.

Majoritatea investitorilor mari vin din Statele Unite si din Marea Britanie, deoarece capitalul e mult mai mare si se cauta alte alternative de investitii.

In momentul in care acesti investitori vor avea destui bani pentru a cauta din nou piete mai putin dezvoltate si vor vrea sa-si asume riscuri de rigoare in cautarea unor profituri mai mari vom vedea cresteri puternice la Bucuresti, conchide Pandele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri