1 / 4

Tendinta a inceput din S2 2008

Dupa minimele inregistrate in luna octombrie a anului 2008, atinse pe fondul panicii investitorilor, cei ramasi in piata au devenit mult mai prudenti in ce actiuni isi plaseaza capitalul, ceea ce a reiesit din volumele extrem de reduse.

“In a doua jumatate a anului trecut, investitorii au realizat amploarea crizei financiare globale, cat si faptul ca influentele crizei vor afecta economia romaneasca si implicit companiilor locale”, a declarat, pentru Wall Street, Mirela Maxim, director sucursala Bucuresti Interdealer Capital Invest.

Pe langa prudenta excesiva a cumparatorilor, finalul anului 2008 a adus, prin preturile mici la care au ajuns actiunile, o disponibilizare scazuta a vanzatorilor.

“Volumele mici din ultimele luni ale anului trecut se pot explica prin faptul ca nu se mai cumparau actiuni, dar nici nu se vindeau. Au fost si perioade in care am vazut un spread mare la actiuni altadata lichide, cum sunt societatile de investitii financiare, ceea ce vine sa evidentieze si mai mult lentoarea din piata in acea perioada”, afirma Paul Brendea, analist financiar in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Scaderile din luna octombrie au micsorat considerabil valoarea portofoliilor multor investitori, care au preferat mai degraba sa uite de titlurile pe care le detin si sa astepte revenirea pietei, oricand va avea loc aceasta, decat sa marcheze pierderi de 60-70%, considera Marius Pandele, head of research la Vanguard.

“In prezent, exista practic doua categorii de investitori: unii care sunt siguri ca preturile actiunilor sunt mult prea jos fata de valoarea reala a emitentilor, ca vom fi loviti de criza doar intr-un mod marginal si ca pana la finalul anului 2009 pietele de capital internationale isi vor reveni, si unii care sunt siguri ca economia romaneasca se va prabusi, o parte din emitenti vor avea probleme mari, iar recesiunea globala va mai dura”, subliniaza Pandele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri