3 / 4

Riscul nu poate fi inlaturat, dar poate fi administrat eficient

Un semn evident al faptului ca piata de capital romaneasca este considerata mult mai riscanta este numarul actual de investitori, reprezentanti doar de o jumatate din cei care activau la BVB la sfarsitului lui 2007.

“Acum chiar si viitorii investitori sau cei care nu au suferit in urma crizei vor fi mai precauti, insa trebuie sa inteleaga ca nu este neaparat riscant simplul fapt de a investi la bursa, ci modul in care investesti si dezinvestesti, in ce investesti, cat de bine e structurat portofoliul si alte asemenea aspecte”, afirma Paul Brendea.

Trebuie sa se inteleaga ca indiferent cat de atent sau de bine informat ar fi un investitor, riscul nu poate fi eliminat in totalitate, secretul succesului unei investitii financiare este sa intelegi pericolele pe care ti le asumi in calitatea ta de investitor si sa le administrezi, explica Maxim.

“Cred ca perioada investitiilor de tipul «cumparam la orice pret si nu vindem pentru ca oricum actiunile vor creste» fara a-ti construi o strategie de investitie si fara a lua in calcul riscul aferent acestor detineri a trecut”, subliniaza reprezentanta Interdealer.

Investitorii vor fi mai constienti de aceste riscuri decat erau la inceput cei care au intrat in piata in perioada 2004-2007, dar, cum s-a demonstrat, gradul de constientizare al unor asemenea pericole scade cu timpul, iar dupa cativa ani vom avea din noi investitori care vor cauta la bursa profituri mari si sigure, considera Pandele.

Chiar si cei care au trecut prin recesiunea de la sfarsitul anilor 90 au uitat de perioada extrem de proasta prin care a trecut bursa, au inceput sa se integreze in curentul general care sustinea inainte de 2008 ca indicii vor creste inca mult timp.

“La urma urmei, daca au uitat expertii de la Bear Stearns, Merrill Lynch si Lehman Brothers ca investitiile bursiere presupun anumite riscuri, de ce nu ar uita si investitorii de la BVB?”, concluzioneaza analistul Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri