1 / 5

Care sunt motivele aprecierii BVB din ultimele sedinte?

Evolutia Bursei din ultimele doua saptamani a parut ca sfideaza toate stirile negative care au venit dinspre economia romaneasca. Desi estimarile privind cursul valutar si inflatia nu dau semnale optimiste, BVB s-a aliniat evolutiilor de pe bursele mature si a reactionat la alti factori interni. Astfel, in ultimele 14 sedinte doar cinci au inchis cu scaderi relativ minore, comparativ cu prabusirile din ultima perioada.

Specialistii consultati de Wall-Street sustin ca aceste reveniri sunt normale dupa scaderile din primele doua luni ale anului si ca sunt legate de contextul global.

"Cresterile semnificative din ultimele zile au venit in stransa legatura cu aprecierile pietelor externe, dar si pe baza anumitor factori interni cum ar fi modificarile contabile in privinta bilanturilor SIF-urilor, asteptarile create de acordarea de dividende pentru anumite companii si calmarea situatiei de incertitudine in privinta economiei Romaniei prin semnarea unui acord cu organismele internationale. Ele sunt normale dupa scaderile accentuate din lunile ianuarie si februarie”, a declarat Gabriel Necula, broker la Prime Transaction (foto).

Ovidiu Fer, analist la firma ceha Wood&Company a remarcat ca sentimentul general s-a imbunatatit dupa cateva vesti pozitive din sectorul bancar, precum zvonurile de la Citigroup.

Saptamana trecuta, directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, declara ca banca are in prezent cea mai buna performanta trimestriala din 2007, ultima data cand a afisat profit.

Alin Cucos, analist la casa de brokeraj Estinvest Focsani sustine ca motivatiile acestor reveniri sunt in mare parte, de natura tehnica, un val ascendent intr-o piata bear.

“Sunt pur si simplu niste reajustari in piata dupa doua luni crancene pe scadere in acest debut de an, pe fondul retragerii in aceasta perioada a celor ce mai aveau pachete de lichidat, imbunatatirii sentimentului pe pietele mondiale si reducerii aversiunii fata de risc pe pietele financiare est-europene. Avem de-a face cu un cvasi-bear market rally pe alocuri mai degraba segmentat, si in niciun caz generalizat, aceasta fiind, de fapt, si trasatura, poate principala, a consolidarilor in usoara ascensiune din acest martie”, a declarat analistul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri