4 / 5

Incertitudinile continua. Pe termen lung, estimarile sunt imposibile

Semnalele recente nu pot decat sa anticipeze o evolutie pe termen scurt. Pe o perioada mai lunga, insa, brokerii si analistii evita sa faca estimari, mai ales ca ultimul an a demonstrat ca este posibil orice.

“Sincer cred ca mai este mult pana departe. In sensul ca la nivel global trebuie sa existe un ‹‹de-leveraging››, companii care sa isi plateasca treptat din datorii catre banci si mai apoi bani care sa se reintoarca in economie. Cred ca vom vedea default-uri de companii si lucrurile se vor aseza treptat”, sustine Ovidiu Fer (foto).

Astfel, el crede ca mai sunt multe lucruri ingrijoratoare care pot determina noi valuri de scaderi (probleme in China, SUA etc).

“Pentru 2009 ma astept la volume reduse pe piete si de pasi marunti din partea investitorilor. Cred ca sunt multe paradigme care au cazut si sunt putini cu pareri precise asupra viitorului”, a conchis analistul.

Gabriel Necula spune ca e imposibil de anticipat directia pietei pe termen lung, dar merge pe ideea ca o scadere de 80-90% a pietelor este mai mult decat suficienta, chiar exagerata, din punct de vedere al normalitatii si al bunului simt.

"Totusi turbulentele financiare, lipsa de lichiditati si ajustarea economiei la noul context si masa monetara cred ca mai pot duce la evolutii oscilante si volatilitate ridicata. Evolutia bursiera pe termen lung depinde intr-o mare masura de stabilizarea sistemului financiar-bancar si a pietei imobiliare, iar in acel moment va ramane doar riscul unei recesiunii prelungite, dar abia atunci cred ca vom putea spune ca ceea ce a fost mai greu a trecut. Posibil sa se intample acest lucru pana la sfarsitul anului, dar pana atunci se poate intampla orice pe bursa in functie de asteptari”, a explicat Necula.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri