1 / 4

Lipsa informatiilor tine companiile la distanta de Bursa

Competitia in crestere si situatia actuala de criza prin care trec companiile determina actorii din economie sa cauta solutii de finantare.

“Managerii romani sunt obisnuiti cu traditionala finantare prin creditul bancar, insa, in prezent, accesul la lichiditati se face diferit si la costuri diferite”, a declarat Stere Farmache, presedintele BVB, in cadrul unei conferinte organizata de Asociatia Brokerilor si Bursa de Valori Bucuresti, pe tema oportunitati de finantare.

El explica lipsa de orientare a companiilor spre finantarea la Bursa prin prisma putinelor informatii pe care managerii le au despre imprumutul prin piata de capital.

Pe Bursa de la Bucuresti sunt listate doar doua obligatiuni corporatiste, cele ale Bancii Comerciale Romane (BCR09) si ale International Leasing (YTLS10), iar pe categoria internationala se regasesc bondurile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD19), ale Bancii Europene pentru Investitii (EIB14) si ale Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD09).

“Este timpul ca si companiile comerciale sa se indrepte spre piata obligatiunilor pentru a se finanta, insa nu se vede un astfel de interes”, a mai afirmat Farmache.

El a mai subliniat ca piata instrumentelor cu venit fix a crescut semnificativ in 2009 comparativ cu altii ani, pe fondul crizei financiare.

In 2008, ponderea obligatiunilor in volumul total de tranzactionare a fost de doar 2%. De la inceputul acestui an si pana in prezent, tranzactiile cu bonduri de la Bursa de Valori Bucuresti au ajuns la o pondere de 13% din totalul rulajului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri