3 / 4

Criza a generat schimbari in piata bondurilor

Daca inainte de startul crizei, Guvernul Romaniei nu emitea titluri de stat pe Bursa de la Bucuresti, exceptie facand anul 2008, iar bondurile erau prezentate in special de cele ale municipalitatilor, adancirea turbulentelor din tarile dezvoltare si intrarea economiei pe o panta descendenta a schimbat conceptia despre piata obligatiunilor.

Astfel, piata titlurilor de stat s-a dezvoltat, fiind listate 20 de obligatiuni in perioada 2008-2009 cu maturitati scurte si medii, si se concentreaza asupra lichiditatii.

Totodata, lansarea fondurilor de pensii private a adus in piata de capital romaneasca un important investitor in instrumentele cu venit fix, subliniaza Laurentiu Ciocirlan (foto), director al departamentului oferte primare a Raiffeisen Capital&Investment.

In iulie
, fondurile de pensii de pe pilonul II investeau, in medie, 57,15% din active in titluri de stat si 26% in obligatiuni municipale si corporatiste. Tot in aceeasi perioada, fondurile de pensii din pilonul al III-lea detineau, in mediu, 61,66% din active in titluri de stat si 22% in obligatiuni municipale si corporatiste.

Ciorcirlan a mai subliniat faptul ca fondurile de pensii sunt investitori de tip buy&hold (cumpara si pastreaza), dorind maturitati de 3-5 ani, dobanzi fixe si rambursari de tip bullet (o singura transa la final).

De asemenea, dupa inceperea crizei, fondurile mutuale au devenit clientii cheie pentru obligatiuni corporative si municipale, in timp ce bancile s-au transformat din detinatori in intermediari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri