1 / 5

M-au surprins scaderile dramatice ale Bursei

Evenimentele din toamna anului trecut au socat lumea financiara internationala. Desi semnalele unor prabusiri la nivel inalt erau vizibile de cateva luni, chiar din 2005/2006, amploarea evenimentelor si contaminarea rapida la toate nivelurile economice si financiare a provocat panica.

Prin prisma experientei internationale, Andrei Radulescu (foto) spune ca nu a fost surprins de tsunami-ul international, dar nu se astepta la scaderi de asemenea amploare pe plan intern.

"Nu ma asteptam ca indicii bursieri sa scada cu peste 90%, cum s-a intamplat in cazul BET-FI. Acest lucru dovedeste lipsa de maturitate a Bursei si orientarea investitorilor preponderent pe speculatie, si in masura foarte redusa pe investitii pe termen mediu/lung”, a declarat Radulescu.

Mai mult, analistul se asteapta la noi pierderi in sistemul financiar-international, dat fiind faptul ca FMI previzioneaza pierderi de 3,4 trilioane de dolari pana la sfarsitul anului 2010, in conditiile in care acestea au ajuns in prezent la nivelul de 1,6 trilioane de dolari.

Radulescu isi aminteste ca falimentul Lehman Brothers a creat o panica fara precedent, care s-a reflectat in cresterea abrupta a dobanzilor, o inghetare a activitatii bancare si a necesitat interventia concertata a bancilor centrale de pe mapamond pentru a genera lichiditatate si pentru a atenua blocajele din sistemul financiar.

Piata bancara este in continuare inghetata iar bancile, ca si activitate de baza sunt paralizate, de un an de zile”, continua el.

Pe plan macroeconomic, analistul se astepta ca principalele institutii responsabile cu implementarea politicilor economice, respectiv BNR si guvernul, sa anticipeze criza mai din timp si sa fi luat masuri, ca sa nu se ajunga la starea de coma generalizata.

“Semnalele de criza pe plan international existau cu mult timp inainte sa se manifeste la noi, iar zona euro intrase in contractie inca din trimestrul II 2008”.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri