4 / 5

Oferta de obligatiuni sortita esecului?

Din 3 decembrie, Flamingo a emis obligatiuni in valoare de 29 milioane de lei (6,8 milioane euro), cu scadenta la cinci ani.

Rata anuala nominala a dobanzii pentru obligatiunile convertite in actiuni ar urma sa fie de 37,973%, iar cea pentru obligatiunile neconvertite - de 10%, in conditiile in care dobanda se capitalizeaza si se calculeaza anual.

Plata principalului si a dobanzii capitalizate aferente obligatiunilor care nu sunt convertite in actiuni se va face intr-o singura transa, la data de rambursare. Suma de rambursat (principal plus dobanda aferenta capitalizata) este de 0,161 lei/obligatiune.

Ce se va intampla cu aceasta emisiune, a carei menire a fost sa finanteze compania?

Oficialii Flamingo spun ca va merge mai departe. Brokerii, insa, sunt pesimisti – ea va fi sortita esecului.

Adi Lupsan, directoul adjunct al Intercapital Invest, spune ca Flamingo ar putea solicita CNVM suspendarea ofertei pe un termen nedeterminat, pentru a se proteja de un esec imminent. “Altfel, probabilitatea ca aceasta oferta sa se inchida cu succes este minima”, a declarat el.

Pe de alta parte, Mracel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, spune ca ar trebui ca actionarii implicati in conducerea companiei sa subscrie la aceasta oferta, tocmai in scopul incheierii cu succes a operatiunii.

“Este posibil ca emisiunea de obligatiuni sa nu aiba succes. Pana la urma, nu trebuie dramatizat, sunt multe societati iesite cu bine in insolventa. Si Falmingo poate sa reziste pe piata si sa continue dezvoltarea propusa”, a explicat el.

Olteanu a mai spus ca, in principiu, emisiunea ar trebui sa continue.

“Este foarte posibil ca fondul QVT (n.r. – care a iesit din actionariat in septembrie) sa vina sa mai cumpere. Noi am avut discutii cu mai multe fonduri de investitii interesate sa participle la majorarea noastra de capital”, a explica presedintele Flamingo.

In concluzie, solutia gasita de Falmingo in procedura de insolventa deschide un alt sir de necunoscute, in special privind piata de capital.

Evolutia pe bursa, in cazul in care nu va fi suspendata pe termen mai lung, nu va fi una favorabila, pentru ca investitorii vor cauta sa iasa dintr-o companie cu probleme. Iar finantarea prin emisiunea de obligatiuni, un proiect ambitios pentru retailer, ar putea dezamagi. Asadar, deznodamantul luptei dintre Flamingo, creditori, piata si criza este inca sub semnul incertitudinii.







Inapoi la articol

Setari Cookie-uri