1 / 5

CNVM: Pretul echitabil pentru oferta RRC este 0,0741 lei/actiune

La sfarsitul anului trecut, grupul Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu si controlat de compania de stat kazaha KazMunaiGaz, a depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare intreaga documentatie necesara pentru ofertele publice de preluare a Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services.

Ieri, CNVM a respins oferta de preluare pentru Romeptrol Rafinare (RRC), motivand ca pretul propus nu este echitabil pentru actionari.

Surse din CNVM au motivat respingerea ofertei RRC pe motiv ca pretul de oferta de 0,0625 lei/actiune propus nu este echitabil pentru actionari.

“In conformitate cu dispozitiile art. 204 alin. 2 din Legea nr. 297/2004, pretul minim ce trebuie oferit in cadrul ofertei publice obligatorie de preluare a S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta este cel putin egal cu valoarea activului net contabil conform ultimei situatii financiare auditate depuse la CNVM, aferente datei de 31.12.2008, respectiv 0,0741 lei/actiune”, se arata in decizia comisiei.

Astfel, ofertantul The Rompetrol Group NV Olanda are obligatia de a depune la Comisie, pana luni, un amendament la oferta pentu modificarea pretului.

Pe langa inceperea ofertei, care vine sa protejeze interesele micilor actionari, pretul actiunilor era un element asteptat de toti investitorii. Desi CNVM a considerat valoarea propusa de kazahii incorecta, sunt opinii care sugereaza ca piata anticipa acest nivel.

“Piata estima zona aceasta de pret, mai ales ca in ultimele luni pretul de tranzactionare a variat intre 0,06 si 0,07 lei, zona in care s-au facut chiar si deal-uri importante”, a explicat Andrei Ciubotaru (foto), senior broker la Tradeville, pentru Wall-Street.

In acelasi timp, inainte de anuntarea pretului respins de CNVM, investitorii mizau pe o valoare cuprinsa intre 0.0600 si 0.0650, conform unor opinii postate pe forumul www.agf.ro.

Pe de alta parte, specialistii se asteptau la o valoare mai ridicata a pretului de oferta, poate chiar apropiata de nivelul vehiculat in preluarea pachetului majoritar.

Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, spune ca a vandut detinerile la RRC pe parcursul anului trecut pentru ca se astepta ca pretul de oferta sa nu fie foarte mare, mai ales cand a vazut cat de mult se prelungeste decizia.

“Din punctul meu de vedere, pretul ar fi trebuit sa fie mult mai mare, apropiat de valoarea din tranzactia de preluare a pachetului majoritar care a fost vehiculata undeva in jurul valorii de 0,1 lei/actiune, desi pretul exact nu se cunoaste. Dar aici opiniile sunt impartite si depinde foarte mult de asteptarile fiecaruia. Oricum, daca pretul de 0,1 lei este correct sau apropiat de adevarm trebuie sa vedem ca actionarii majoritari ies oricum in avantaj. Chiar daca grupul Rompetrol a inregistrat pierderi masive in ultimii ani si acest lucru diminueaza valoarea activului net, corect ar fi ca oferta sa fie facuta la acelasi pret la care s-a preluat pachetul majoritar”, a declarat Simionescu, pentru Wall-Street.

Actiunile RRC raman suspendate de la tranzactionare pana la depunerea noilor solicitari si analizarea lor de CNVM.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri