1 / 5

Criza din Grecia, pe scurt

Dupa criza creditelor subprime, cand sistemul bancar a fost primul afectat, situatia din Grecia atrage atentia asupra problemelor structurale cu care se confrunta finantele publice din tarile dezvoltate, in general, si cele europene, in special.

In cadrul Uniunii Europene, marea majoritate a statelor membre au inregistrat in 2009 deficite bugetare care s-au situat peste nivelul maxim impus de Pactul de Stabilitate si Crestere (3% din PIB). Deficitul bugetar al Uniunii Europene a crescut de la 2,3% din PIB in 2008 la 6,9% din PIB in 2009 (conform estimarilor Fondului Monetar International), explica analistul Target Capital, Andrei Radulescu (foto).




Sursa grafic: Target Capital

In ultimele luni, atentia economistilor s-a indreptat spre cazul Greciei, care a inregistrat in 2009 un deficit bugetar de aproximativ 13% din PIB.

Insa, in acelasi timp, sunt si alte state din Europa de Sud care se confrunta cu o situatie extrem de dificila a finantelor publice: Spania, Portugalia, Italia.

“Dezechilibrele bugetare din aceste state atrag atentia cu privire la sustenabilitatea zonei Euro. Pe de o parte, conform statutului, Banca Centrala Europeana nu poate interveni pentru a sustine finantele publice din tarile membre ale regiunii. Pe de alta parte, interventia celorlalte guverne ar putea crea un precedent periculos. De altfel, in ultima instanta s-a ajuns la un compromis – un acord international de sustinere a Greciei, la care participa si Fondul Monetar International”, explica Andrei Radulescu.

“Problemele cu care se confrunta finantele publice din statele Uniunii Europe au iesit in evidenta odata cu cea mai severa criza economico-financiara de la finele Celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta criza a determinat accelerarea componentei ciclice a deficitului bugetar in tarile membre ale Uniunii Europene. Astfel, cu o componenta structurala ridicata (din trecut) si o componenta ciclica in crestere (prin prisma crizei), in unele state deficitul bugetar total a inregistrat in 2009 nivele in apropiere sau peste pragul de 10% din PIB”, explica analistul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri